19 / 04 / 2024

Daire satışında tapu masrafını kim öder?

Daire satışında tapu masrafını kim öder?

Tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre daire satışları için de belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, daire satışında tapu masrafını kim öder? Alıcı mı öder, satıcı mı öder?



Daire satışında tapu masrafını kim öder?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre daire satışları için de belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor.


Daire satışında tapu masrafını kim öder?

Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir: 

a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 

b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 

c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 

d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, 

e) Rücularda rücu eden taraf, 

f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.


Buna göre daire satışında hem alıcının hem de satıcının tapu masrafını ödemesi gerekiyor. Tapu harcının yanı sıra döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor.


2015 yılı için bu ücret 82,50 TL olarak karşımıza çıkıyor.



Daire satışında KDV oranı 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön