19 / 04 / 2024

Daireler bitmeden kat irtifak tapusu verilir mi?

Daireler bitmeden kat irtifak tapusu verilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; Anagayrimenkulün tümünün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmeden o gayrimenkulün yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamıyor. Peki, daireler bitmeden kat irtifak tapusu verilir mi?



Daireler bitmeden kat irtifak tapusu verilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; Anagayrimenkulün tümünün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmeden o gayrimenkulün yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamıyor. 


Kat mülkiyetinin tescili, tapu memurunca düzenlenen resmi senet uyarınca veya aşağıdaki fıkraya göre verilen bir mahkeme hükmü ile yapılıyor. 


Kat mülkiyetinden önce taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı kurulabiliyor. Peki, kat irtifak tapusu ne zaman çıkar? Daireler bitmeden kat irtifak tapusu verilir mi?


Kat irtifakı tapusu..

Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusuna deniyor.


Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kuruluyor. Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemiyor. Ayrıca miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla kısıtlanamaz. 


Arsa payı devredildiği zaman ona bağlı kat irtifakı da kendiliğinden devredilmiş olur.


Henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için o arsanın malikinin veya bütün paydaşlarının buna ait istem ile birlikte 12 nci maddenin (a) bendine uygun olarak düzenlenen proje ile (b) bendindeki yönetim plânını tapu idaresine vermeleri gerekiyor.


Kat mülkiyeti tapu senedi nedir?



Geri Dön