26 / 04 / 2024

Dairelerin hisse dağılımı nasıl olmalıdır?

Dairelerin hisse dağılımı nasıl olmalıdır?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında kardeşler arasında daire hisseleriyle ilgili soruyu cevaplandırdı. Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;



Babamın beş dairesi vardı. Biz beş kardeşiz. Dört kardeşe birer daire verdi ama ölene kadar kendi kullanma şartı ile. Bir daireyi kendi adına tuttu, erkek kardeşe de ev aldı ve işyerini devretti. Babamız vefat etti, annemiz daha önce ölmüştü. Şimdi erkek kardeşimiz bizim dairelerden hisse isteyeceğini ima ediyor. Buna hakkı var mı? • Y.D. 


Doğrusu yasal şartlar içinde ana-babadan birinin ölümü halinde ona ait mallarda evlatlar eşit miras payına sahiptir. Yani babanızın kendine ayırdığı daireye beş kardeş ortak olacak. Bunda tereddüt yok. Mesele sizlere verilen dairelerde. Bu konuda iki husus düşünülebilir. Birincisi, gördüğüm kadan ile babanızın malvarlığı varmış. Bunlan evlatJanna vermiş. Verirken de maddi değer bakımından kızlan kayırmamış. Tüm evlatlara birer daire ve ilaveten erkek çocuğa bir işyeri vermiş. Bu durumda evlatlann mirasta saklı payı miras payının yansı, kaba bir hesapla erkek kardeşe neredeyse miras payının tamamı verilmiş. Yani tenkisi gerektirecek bir durum yok gibi görünüyor. Sonra; miras bırakan, mallannı ölmeden önce mirasçılar arasında taksim edebilir. Görülen o ki babanız da bunu yapmış yani malvarlığını adeta miras hisseleri oranında mirasçılanna dağıtmış ve mirasını tasfiye etmiş (bir daire dışında). Bu hali ile de mirasçılardan birini mahrum bırakma düşüncesinde olmadığı anlaşılıyor. Bu durumda ağabeyinizin sizden talep edebileceği bir miras payının olmadığı görüşündeyim. Ancak bunun daha net yanıtlanması için çocuklara devredilen mallann değerinin net olarak bilinmesi ve mahfuz hisse kurallarının bertaraf edilip edilmediğine bakılması gerekir. Benim anlatışım bu rakamlan bilmeden, genel nitelikli bir açıklamadır. 


Posta


Geri Dön