24 / 04 / 2024

Dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır?

Dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır?

Konutlarda metrekare hesabı iki şekilde yapılıyor. Bunlar brüt metrekare ve net metrekaredir. Dairenin metrekare hesabı iki şekilde yapılıyor. Peki Dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır? İşte dairenin metrekare hesabı..





Daire net metrekare hesaplama!


Dairenin net metrekaresi içinde kullanılabilir alanlar yer alıyor. Brüt metrekaresi içinde ise dairenin bütün alanları yer alıyor. Dairenin metrekare hesabı  iki şekilde yapılıyor.Evin net metrekaresini duvarlar arasında kalan faydalı alan oluşturuyor. Buna göre, konutlarda net metrekare içinde hesaplanmayacak bölümler, kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, balkonların toplamının 2 metrekaresi, merpen, sahanlık, asansör, konut başına 4 metrekareden büyük olmamak üzere yapılan kömürlük, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı dairesi, çamaşırlık, bina içindeki garajlar, faydalı alan dışında bulunuyor.




Brüt metrekare hesabı!

Evin brüt metrekaresi: Evin içerisindeki duvarlar, kolonlar, sıva payları, bağımsız bölümün merpen sahanlıkları ve basamakları ile bu merpenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri dahil kapladığı alandır.



Dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır?

Dairenin metrekaresini hesaplamak için, evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekiyor. Evin tüm odalarının mutfak, tuvalet, banyo vs. dahil metrekaresini tek tek hesaplayıp, bulduğunuz değerleri birbiriyle toplayın, tek bir odanın alanını bulmak için ise odanın (eğer oda dikdörtgen şeklindeyse) komşu iki duvarını metre cinsinden ölçün ve ölçtüğünüz değerleri birbiriyle çarpın. Böylece tüm odaları ölçtükten sonra sonuçları birbirleriyle toplayarak dairenin net metrekaresini bulmuş oluyorsunuz.



Brüt metrekare hesabı!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön