28 / 03 / 2024

Dalaman Tren İstasyonu restore edildi!

Dalaman Tren İstasyonu restore edildi!

Fransızların av köşkü ile istasyon projelerini karıştırması sonucu Mısır yerine Dalaman'a yapılan ve "Dünyanın tren geçmeyen tek istasyonu" olarak bilinen Dalaman Tren İstasyonu restore edildi. Tarihi binanın filmlere konu olacak ilginç bir hikayesi var




Dalaman Tren İstasyonu, dünyada kimsenin kimseye veda etmediği, dolayısıyla kimsenin de kimseyle kavuşmadığı tek istasyon. Tren istasyonları filmlere, şarkılara, türkülere, şiirlere konu olan, kavuşmaların ya da ayrılıkların yaşandığı mekanlarının başında gelir. Dalaman'daki istasyonda bunların hiç biri yaşanmadı. Çünkü istasyona en yakın raylar Aydın - Nazilli'den geçiyor ve yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta.


Fransızlar karıştırdı

Bu sıradışı istasyonun hikayesi, dünyadaki bütün istasyonlardan farklı ve özel. Osmanlı döneminde, padişah fermanıyla Mısır Hip'i (Mısır Valisi) olarak atanan Abbas Hilmi Paşa, 1905'te "Nimetullah" isimli yatıyla Dalaman - Sarsala Koyu'na gelir ve av hayvanlarının bol olduğu ovayı görür. Av meraklısı olan Hilmi Paşa, ovaya hayran kalınca ilk olarak Sarsala Koyu'na bir iskele ve depo, ardından da Dalaman'a kadar bir yol yaptırır. Yolun iki kenarına da Mısır'dan getirtilen okaliptüs ağaçları dikilir. Mülkiyeti 1874'te kendisine geçen Dalaman'ın sahibi olan Hilmi Paşa, arazilerde çalışmaları için çok sayıda Mısır ve Sudanlı getirir. Paşa, 1908'de Dalaman'a av köşkü, Valisi olduğu Mısır'ın İskenderiye şehrine de tren istasyonu yaptırmak ister ve planları Fransızlara verir. 


Hilmi Paşa şok oldu

Fransızlar projeleri karıştırınca İstasyon Binası'nın malzeme ve projesi Dalaman'a, Av Köşkünü'nün malzeme ve projesi de Mısır'a gönderilir. Çalışmalara başlanır ve istasyon binası tamamlanır. Paşa geldiğinde binayı görmesi için herşey hazırdır. Bu arada İskenderiye'ye de güzel bir av köşkü yapılmıştır.

Artık Paşa'yı karşılamak için her şey hazırdır. Hatta işçiler, yapılan binanın hatalı olduğunu fark etmediklerinden önüne bilet gişesi yaptılar ve ray döşediler. Dalaman'a gelen Hilmi Paşa gördüğü manzara karşısında şaşkılık geçirir. Tren yolunun olmadığı Dalaman'a istasyon binasının, Fransızların projeleri karıştırmasıyla yapıldığı anlaşılır. Hilmi Paşa, şaşkınlığını atlattıktan sonra binayı çok beğenir ve yıktırmaz, yanına da bir cami inşa ettirir. Devlet, 1928 yılına kadar Abbas Hilmi Paşa'nın olan çiftlik için alınan kredi ödenmeyince çiftliğe el koyar ve içinde bulunan İstasyon Binası 1958 yılına kadar Jandarma Karakolu olarak kullanılır, daha sonra Devlet Üretme Çiftliği'ne verilir.

ADEM ÜLKER


Hizmet binası oldu

İstasyona hiç tren uğramasa ve de uğramayacak olsa da Devlet Üretme Çiftliği bölgenin tarım alanındaki gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Hip döneminden kalan koltukların günümüze kadar titizlikle korunduğu bu istasyon binası 100 yıldan fazla bir zaman sonra, yakın geçmişte restore edildi ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) hizmet binası olarak hizmet veriyor. Dalaman'daki İstasyon Binası böylece "Dünyanın tren uğramayan" tek istasyonu olarak hizmet vermeye, hikayesiyle de gülümsetmeye devam eder.


Yeni Asır




Geri Dön