27 / 04 / 2024

Damga vergisi beyan süresi 2014!

Damga vergisi beyan süresi 2014!

Damga vergisi; resmi belgelere kanunla belirlenmiş miktarda veya oranda makbuz verme, basılı damga koyma, hakedişten kesinti yapma yoluyla alınan bir vergi türü olarak ifade ediliyor. İşte, Damga vergisi beyan süresi 2014!



Damga vergisi beyan süresi 2014!

Resmi belgelere kanunla belirlenmiş miktarda veya oranda makbuz verme, basılı damga koyma, hakedişten kesinti yapma yoluyla alınan vergiye damga vergisi deniyor. 


Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenamelerinin damga vergisinden istisna olduğu Damga Vergisi Kanunu'nda yer alıyor. 


Damga vergisi 2014 oranlarına göre; kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında vergi damga vergisi tahsis edilmesi gerekiyor. Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama formülüne göre damga vergisi bedeli, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Kira sözleşmesi damga vergisinin mükellefleri kağıtları imzalayan kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler ödüyor. 


Kira sözleşmelerinde damga vergisi beyannamesi verme süresi 2014!

Bu sayılan zorunlu veya ihtiyari olarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen damga vergisine tabi iş ve işlemlere ait damga vergilerinin, ertesi ayın 23. günü akşamına kadar beyan edilerek, aynı ayın 26. günü akşamına kadar da ödenmesi gerekiyor. 


Sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunmayan mükellefler ise düzenledikleri kağıtlara ilişkin damga vergisini gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen 15 gün içinde damga vergisi beyannamesi ile beyan edip aynı süre içinde de damga vergisini ödemesi gerekli oluyor. 



Damga vergisi beyanı nereye verilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön