24 / 04 / 2024

Damga vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

Damga vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

Damga vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Damga vergisinin mükellefleri Damga Vergisi Kanunu'nda belirtiliyor. Peki, damga vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?



Damga vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

Damga vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Damga vergisinin mükellefleri Damga Vergisi Kanunu'nda belirtiliyor.


Vergi Mükellefleri;

- İki kişi arasında yapılan sözleşmelerde damga vergisinin mükellefi iki tarafa da ait oluyor. 


- Resmi dairelerle kişiler arasında yapılan sözleşmelerde verginin mükellefi kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Vergiyi kişiler ödüyor.


- Yabancı memleketlerle Türkiye`deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kâğıtların vergisini, Türkiye`de bu kâğıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar ödüyor.


Damga vergisi beyannamesi; borçlarının miktarını hesaplamak için mükellef veya vergi sorumluları tarafından, vergi kanunlarında belirtilen dönemlerde vergi dairelerine verilen çizelge olarak ifade ediliyor. 


Kira sözleşmesi damga vergisi beyannamesi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde vergi dairelerine beyan edilmesi gerekiyor. Peki, damga vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?


Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kira sözleşmelerinin her nüshası ayrı ayrı aynı oran ve miktarda damga vergisine tabi tutuluyor. Kira sözleşmelerinde kaç nüsha olduğu belirtilmemişse taraf sayısına göre 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Nüshalarda, kağıdın vergiye tabi olmasını gerektiren imza veya imzalar ayrı ayrı yer alması gerekiyor. İmzanın, her nüshaya ayrı ayrı atılmış olması veya araya karbon kağıdı konarak hepsinin bir defada imza edilmiş olması sonucu etkilemiyor.


Suretlerde ise imza bulunmuyor. Asıl nüshadan çıkarılan suretlerin geçerliliği, aslının aynı olduğu tasdik edilerek sağlanıyor. Damga vergisi beyannamesinde vergi damgası oranı, mükellefler ve vergiden sorumlu kişilerin yer alması gerekiyor. Damga vergisi beyannamesinin vergi dairelerine verilmesi gerekiyor.



Damga vergisi beyanı vermeme cezası!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön