25 / 04 / 2024

Damga vergisi hesaplama 2013!

Damga vergisi hesaplama 2013!

Devlet dairelerinde yapılan pek çok işlem karşılığında damga vergisi isteniyor. Peki bu vergi neye göre hesaplanıyor? Damga vergisi hesaplama 2013 bilgileri için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Damga vergisi hesaplama 2013!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen resmi belgelerden alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu vergi, birçok durum vuku bulduğunda talep edilebiliyor. Peki buna göre damga vergisi istenen ve istenmeyen durumlar nelerdir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Damga vergisi kesilecek haller..

Aile yardımı, askerlik yardımı, avanslar, doğum yardımı, evlenme yardımı, fazla mesai, ikramiye, eğitim öğretim yardımı, giyecek yardımı, ikramiye, kıdem zammı, kıdem tazminatı, makam tazminatı, kardan hisse ücreti gibi  durumların belgeleri için damga vergisi kesiliyor.


Damga vergisi kesilmeyecek haller..

Belli bir sınırı aşmamak kaydıyla çocuk yardımı, servis, stajyer yardımı, konut lojman, belli bir sınırı aşmamak kaydıyla iş yerinde yemek vermek gibi durumların belgeleri için ise damga vergisi kesilmiyor.


Damga vergisi alınan belgeler..

* İbraz edilebilir olması,

* İmzalanabilir yada imza yerine geçen ibarelerin olması gerekiyor;

* Hüküm içermesi gerekiyor.


Damga vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Damga vergisi, sigorta ve gelir vergisi kesilmeden önceki tutar olan "Brüt Ücret" üzerinden hesaplanıyor. Brüt ücretin yüzde 6'sı, damga vergisi olarak alınıyor.


Damga vergisini kim öder?

Söz konusu vergiyi, o kağıtları imzalayan kişiler ödüyor. Bir başka deyişle damga vergisinin mükellefi o kağıtları imzalayan kimsedir. Eğer imza atan taraflardan biri muaf veya resmi daire ise damga vergisinin mükellefi diğer kişi oluyor.


Damga vergisine ilişkin diğer hususlar..

- Damga vergisine konu olan sözleşme kaç nüsha hazırlanırsa o kadar damga vergisi ödenir.

- İdareye sözleşmeyi ibraz eden damga vergisini ödemekle yükümlüdür.  

- Bir sözleşme Anonim Şirket ve şahıs arasında yapılmışsa Anonim Şirket damga vergisi mükellefi olduğu için Vergi Dairesi Anonim Şirketi kabul eder.

- Yurt dışında imzalanan kağıdın hükmü yurt içinde uygulanıp faydalandırılırsa bu işlem damga vergisinde tabidir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön