25 / 04 / 2024

Damga vergisi kiracı mı öder?

Damga vergisi kiracı mı öder?

Damga vergisi, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmeleri için de düzenlenen her nüsha için alınıyor. Peki, damga vergisini kim öder? Damga vergisi kiracı mı öder?



Damga vergisi kiracı mı öder?

Damga vergisi, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmeleri için de alınıyor. Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89) damga vergisine tabi tutuluyor. 


Bu kağıtlara ilişkin damga vergisi kağıdı imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde Damga Vergisi Kanununun 22/a maddesi uyarınca ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir. 


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir. Peki, damga vergisini kim öder? Damga vergisi kiracı mı öder?


Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu vardır. 


Bu nedenle damga vergisini sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Kira sözleşmesinde ki her nüsha için ayrı ayrı aynı oranda damga vergisi talep ediliyor. 


Kira sözleşmesinin uzamasında damga vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön