19 / 04 / 2024

Damga Vergisi ve Mütekabiliyet Yasası yeniden düzenlenecek!

Damga Vergisi ve Mütekabiliyet Yasası yeniden düzenlenecek!

Gayrimenkul sektörünün geliştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacağını söyleyen Vedat Demiröz, “Damga Vergisi ve Mütekabiliyet Yasası gibi konularda yeni düzenlemelerle sektörü daha dinamik hale getireceğiz” dedi.



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) tarafından düzenlenen 'Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması' etkinliğinde konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, gayrimenkul sektörünün önemine değinerek sektörün gelişmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Türk ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörünün, proje üretiminde Çin'den sonra dünyanın ikinci büyüğü olduğunu hatırlatan Demiröz, sektörün iş gücüne katılım ve istihdamda da lider olduğunu belirtti. İnşaatta kullanılan malzemelerin büyük kısmının Türkiye'de üretildiğini kaydeden Demiröz, böylelikle cari açık konusunda da sektörün sıkıntı yaratmadığına dikkat çekti.


“Yabancıya satışı artıracağız”


2012 yılında Mütekabiliyet Yasası’nı çıkardıklarını hatırlatan Vedat Demiröz, yasanın geliştirilmesi için ne gerekiyorsa onu yapmaya hazır olduğunu belirtti. Yabancıya konut satış rakamlarının sevindirici olduğunu vurgulayan Demiröz “Yabancı gelsin diyoruz. Ancak gelen yabancı yatırımcı sayısını artırmak için düzenlemeler de yapmak mümkün. Yabancılara satış konusunda sayıyı artırmak için gerekeni yaparız. Bu tür düzenlemeler ekonomimiz için çok faydalı olacak” diye konuştu. Sektördeki işleyişi daha dinamik ve hızlı hale getirmek için çalışmalar yapmayı planladığını belirten Demiröz, vergi konusunda yeni düzenlemelerin getirilebileceğinin sinyalini verdi. Damga Vergisi üzerinden örnek veren Vedat Demiröz, “Damga vergisi konusu seçim sonrasında gündeme gelecek. Örneğin en Bitlis milletvekiliyim ve benim bölgemdeki harçla İstanbul’daki harç oranının aynı olmaması gerekir düşüncesindeyiz. Harçların bölgesel gelişmişlik seviyesine göre düzenlenmesi gerekiyor. Bürokratik işlemlerin de hızlanması adına çalışmalar yapacağız” dedi.


“Kentsel dönüşüm önceliğimiz”


Ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektöründen vazgeçmenin mümkün olmadığının altını çizen Vedat Demiröz, “inşaat sektörü yüzde 23-25 büyürken Türkiye'nin yüzde 8 büyüdüğü yıllar oldu. İnşaat sektörü lokomotif özelliği taşıyor. Bu nedenle bizim bu sektörden vazgeçme imkanımız yok. Bu sektör Türkiye'nin geleceği" dedi. Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olduğunu hatırlatan Demiröz, geçmişte yapılan güvensiz binaların içinde bulunduğumuz kentsel dönüşüm süreciyle yenilemesinin önemine değindi. Demiröz “Geçmişte bir deprem yaşadık. Sonuçlarını acıyla seyrettik, hala da anıyoruz. Bir daha bu tür vakalarla karşılaşmamak için bir an önce bu programı sürdürebilmek ve konuttaki yenilenmeyi gerçekleştirmek zorundayız. Bu da bize bu sektörün ne kadar önemli ve elzem olduğunu gösteriyor" diye konuştu.


Yeni Akit

 


Geri Dön