24 / 04 / 2024

Danıştay Alakır Dereköy HES projesini iptal etti!

Danıştay Alakır Dereköy HES projesini iptal etti!

Danıştay, Alakır havzasına yapılması planlanan 8 HES'ten biri olan, Dereköy projesini iptal etti. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu söz konusu yer için yapılan başvuruyu 2 yıldır gündeme almayarak askıda bırakıyordu.



Danıştay, Alakır havzasına yapılması planlanan 8 HES'ten biri olan, Dereköy projesini iptal etti. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu söz konusu yer için yapılan başvuruyu 2 yıldır gündeme almayarak askıda bırakıyordu. 


Alakır Vadisi, Antalya'nın Kumluca ilçesinde 60 kilometre uzunluğu, 15 kilometreye ulaşan genişliğiyle 90 bin hektar alana yayılıyor. 


Türkiye'de HES'lere karşı en uzun soluklu mücadelelerden birinin sürdüğü vadide bulunan Alakır çayında 4'ü faaliyette 8 HES projesi bulunuyor. Danıştay'm iptal karan verdiği Dereköy Regülatörü de o HES'lerden biri. 


İnşaatı, Antalya Valiligi'nin 25 Haziran 2010 tarihinde 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararıyla başlamışü. Bunun üzerine Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği ile 17 kişi itiraz etmiş, son olarak da Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay'ın iptal kararı ardından konuşan Karacaören Doga Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar, "Karar düzeltme ve itiraz yolları kapalı olarak verilen bu kararla, bu HES projesi tamamen tarih oldu" dedi. 


TÜM HES'LERİ BAĞLAR 


Danıştay kararının vadideki tüm HES projeleri için bağlayıcı olması gerektiğini savunan Mehmet Başar, "Aynı Dereköy HES projesi gibi, Alakır 1 ve 2 HES projelerinin durdurulması için de yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bölgede doğal dengeleri bozacak yıkıcı enerji yatırımları değil, alternatif turizm potansiyeline şans verilmesini istiyoruz" dedi. 



Meydan




Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Danıştay, 1. derece doğal sit alanı olan Alakır havzası üzerindeki 8 HES projesindem Dereköv'ü iptal etti. Mahkeme kararında, "1. derece doğal sit niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi. 


'HES YAPILMASINA OLANAK YOK' 


Alakır Vadisi, Antalya'nın Kumluca ilçesinde yer alan ve Türkiye'de HES'lere karşı en uzun soluklu mücadelelerden birinin sürdüğü Alakır nehrinde 4'ü faaliyette 8 HES projesi bulunuyor. O IIES'lerden biri olan Dereköy için uzun süredir hukuk mücadelesi veriliyor. Danıştay 14. Dairesi, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2 yıldır uygulamadığı Alakır havzasına ilişkin "1. derece doğal sit' kararına atıfta bulunarak, Alakır üzerinde HES yapılmasına olanak bulunmadığına hükmetti. Danıştay kararında, Alakır havzasının habitat çeşitliliği, tür çeşitliliği ve genetik çeşitlilik bakımından zenginliğine, endemik tür veya popülasyonların varlığıyla da hem dünya ölçeğinde özgünlüğüne hem de bilimsel açıdan önemine dikkat çekti. Davacılar, kararın uygulanması için Kumluca Kaymakamlığı'na başvurdu. 


'DİĞER HES'LER İÇİN DE BAĞLAYICI' 


Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar, "Düzeltme ve itiraz yolları kapalı olarak verilen bu kararla, Çaltı Köyü sınırlarında, doğal yaşam alanlarımızı katletmek pahasına yapılmak istenen bu HES projesi tamamen tarih olmuştur" dedi. Artık şirketin bölgeyi terk etmesi gerektiğini belirten Başar, yeni bir ÇED sürecinin de artık mümkün olmadığını söyledi. Başar, Danıştay kararının vadide faaliyette olsun olmasın tüm HES projeleri için bağlayıcı olması gerektiğini savundu. 




Evrensel



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


1. derece SİT alanı Alakır Vadisi 8 HES projesinden Dereköy iptal edildi. Bu kararla Vadideki diğer HES’lerin de iptal edilmesi istendi


DANIŞTAY, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2 yıldır gündeme almayarak askıda bıraktığı Alakır havzasına ilişkin ’1’inci Derece Doğal SİT’ kararına atıfta bulunarak, bölgedeki 8 HES projesinden Dereköy’ü iptal etti. Kararda “1’inci Derece Doğal SİT niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır” denildi.

 

HES tarih oldu

 

Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar, “Karar düzeltme ve itiraz yolları kapalı olarak verilen bu kararla, yapılmak istenen bu HES projesi tamamen tarih olmuştur” dedi. Artık şirketin bölgeyi terk etmesi gerektiğini belirten Başar, yeni bir ÇED sürecinin de artık mümkün olmadığını söyledi.

 

Emsal olmalı

 

Başar, “Aynı Dereköy HES projesi gibi, Alakır 1 ve 2 HES projelerinin durdurulması için de yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bölgede doğal dengeleri bozacak yıkıcı enerji yatırımları değil, alternatif turizm potansiyeline verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

‘Kararı uygulayın eylemi’

 

‘Alakır Nehri Kardeşliği’ üyeleri, Danıştay kararına rağmen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu’nun 2 yıldır gündeme almayıp askıda bıraktığı Alakır ilişkin ‘1’inci derece doğal SİT’ kararı için eylem yaptı. Kararın uygulanması için yapılan eylemde açıklamayı grup sözcüsü Tuğba Günal yaptı.


Vatan


Geri Dön