26 / 04 / 2024

Danıştay, Kuşadası Limanı'ndaki imar planını iptal etti

Danıştay, Kuşadası Limanı'ndaki imar planını iptal etti

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bulunan Kuşadası Limanı için Bayındırlık Bakanlığı onayıyla yapılan imar planı, Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi



Eski Kuşadası Belediye Meclis üyeleri Ahmet Altınsoy ve Nilgün Öğünçlü'nün başvurusunu değerlendiren mahkeme, 1/1000 ölçekli Kuşadası Limanı Uygulama İmar Planı ve Plan Notları'nın iptaline oybirliğiyle karar verdi. 
  
Kararda, planın gereken şartları taşımadığı, planlama tekniklerine uygun olmadığı, noktasal müdahale ile yapıldığı belirtilerek planın Kuşadası'nın doğal görünümünü, kentsel siluetini, kültürel ve tarihsel kimliğini değiştirecek nitelikte olduğu, Güvercinada'nın önünün kapatılarak kentin tarihsel, kültürel simgesinin siluetinden yok edildiği ifade edildi. Kararda, imar planı ve plan notlarının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığının anlaşıldığı belirtilerek, iptal edildiği kaydedildi.

Kuşadası Limanı'nın işletme hakkını Mart 2003'te 27 milyon dolara kazanan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman ve İsrailli işadamı Sami Ofer'in ortaklığıyla kurulan Ege Liman İşletmeleri, işyerleri inşa etmek istemişti. Ancak ilk imar planına dayanak gösterilen kıyı yönetmeliği iptal edilince bu kez 1 Ağustos 2003'te Kıyı Kanunu'nun 6. maddesinde yapılan değişiklikle yetki Özelleştirme İdaresi'ne verilmiş ve böylece işyerlerinin yapılması için denizin doldurulmasının önü açılmıştı. Ege Liman İşletmeleri AŞ, bu plana dayanarak işyerleri yapmıştı. Ege Liman İşletmeleri Genel Müdürü Aziz Güngör, hukuksal sürecin işlediğini belirterek, "Kuşadası limanında hukuk dışı ya da hukuka aykırı hiçbir şey yapılmadı. Temyiz yolları açık. Gerekli hukuksal işlemler devam edecek." dedi.
Zaman


Geri Dön