20 / 04 / 2024

Danıştay'ın Beyoğlu imar planını durdurma kararını bozması bizi umutlandırdı!

Danıştay'ın Beyoğlu imar planını durdurma kararını bozması bizi umutlandırdı!

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı" ile "Beyoğlu Nazım İmar Planı" hakkında verilen iptal kararının Danıştay tarafından bozulmasına ilişkin açıklama yaptı.



Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'ndaki imar planı değişiklikleri ve kentsel dönüşümle ilgili  yaptığı açıklamada, 17 yıl aradan sonra Beyoğlu'ndaki tarihi bölgede koruma amaçlı bir imar planı hazırladıklarını söyledi.


İstanbul 10. İdare Mahkemesinin, "Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı" ile "Beyoğlu Nazım İmar Planı"na ilişkin verdiği iptal kararının Danıştay 6. Dairesi tarafından bozulduğunu anımsatan Demircan, "Beyoğlu'nda yeniden gündeme gelen planın kentsel dönüşümle alakası bulunmuyor. Plan bizatihi yaşamı koordine eden, bütün şehirde var olan bir plan" diye konuştu.


Demircan, ilçede kentsel dönüşüm için karar verilen yerlerde çalışmaların devam ettiğini vurguladı.


Hazırladıkları planın genel bir çalışma zemini olduğunu aktaran Demircan, "Bir yerde bir kentsel dönüşüm yapmak vardır, bir de normal rutini yürütmek vardır. İmar planı iptal olduğunda rutini yürütemiyorsunuz. Dolayısıyla bu karar, rutini yürütmeyi bize tekrar kazandırdığından dolayı Beyoğlu için çok önemli" ifadelerini kullandı.


Demircan, bölgedeki tüm tarihi varlıkların envanterini çıkardıklarını ve buna dayalı bir imar planı hazırladıklarına dikkati çekerek, şunları anlattı:


"İmar planı iptal edildiğinde iptal gerekçelerine baktığımda gerçekten üzülmüştüm. Çünkü bir şehrin önüne 'Dur' dediğinizde, heyecanı, bütün gelişmesi ve motoru durduruyorsunuz demektir. Kaldı ki, iptal gerekçeleri de gerçekten bizi çok tatmin etmemişti. Danıştay, gerçekten bütün bu süreci doğru analiz etmiş. Verdiği kararda, buradaki değerlendirme heyetinin objektif kriterlerden uzak kaldığına dikkati çekmiş."


Demircan, Danıştayın kararı sonrasında planın kendilerine geri geleceğini ve mevcut planı tekrar uygulayarak kaldıkları yerden devam edeceklerini dile getirdi.


Beyoğlu'na hizmet vermeyi sürdüreceklerini aktaran Demircan, "Bugün Taksim bölgesi için Danıştayın yürütmeyi durdurma kararını bozması, bizi umutlandırdı. Planlar yapılır, iptal olur. Sonuçta bir daha plan yaparsınız ama vakit kaybedersiniz. Beyoğlu, zaten geçmişte çok vakit kaybetti. Bu mesafeyi hızlı katediyor olması gerekiyor. Bundan sonra her şey, Beyoğlu için" değerlendirmesinde bulundu.


 


- "Okmeydanı'ndaki kentsel dönüşümle ilgili prosedürler tamamlandı"


 


Demircan, Okmeydanı, Piyalepaşa ve Tarlabaşı'nda kentsel dönüşüm çalışmalarında da önemli yol katettiklerini söyledi.


Kentsel dönüşümü vatandaşların görüşlerini ve isteklerini alarak yürütmeye çalıştıklarını, herkese projeleri anlatmayı tercih ettiklerini belirten Demircan, "Beyoğlu'ndaki kültürel mirasın sahipleri tüm kamuoyu. Okmeydanı'ndaki kentsel dönüşümle ilgili prosedürler de tamamlandı" dedi.


Demircan, Okmeydanı'nın Beyoğlu'nun üçte biri olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:


"Okmeydanı'nda tapu meselesini çözüp kentsel dönüşüme geçmeyi planlamıştık. Bir yandan tapuları verip bir yandan kentsel dönüşümü yürütüyoruz. Blok halinde baktığımızda 10 yıllık bir hedef koymuştuk kendimize. Öngördüğümüz şekilde yürüyor. Hukuki altyapıyı hazırlamak ve uzlaşmak da dönüşümün önemli bir parçası. Proje ve plan süresi, çok vakit alıyor. Okmeydanı'nda tapuların tamamlandığı yerlerde kentsel dönüşüm için start verme işlemi var. Kentsel dönüşümde start vermeyle ilgili dört tane adamız tapu meselesini bitirmişti. Şimdi uzlaşmalara başlayacağız." 


Demircan, Okmeydanı'nı plansız bırakmanın çok büyük bir kötülük olacağını dile getirdi. Okmeydanı'nı seven herkesin buranın bir planı olması için uğraşması gerektiğini vurgulayan Demircan, şunları kaydetti:


"Plan, hayattır ve gelecektir. Siyasi yaklaşımlarla bırakın Okmeydanı'nı Beyoğlu bile plansız bırakıldı. 'Aman bunlar iş yapmasın. İş yapıp da oylarını artırmasın' düşüncesiyle bir siyaset doğru mudur, değildir. Dolayısıyla plan yapmak, vatandaş için bir şehrin her şeyi, yol haritası, motoru ve çekiç gücüdür. Planı iptal ettiğinizde motoru durduruyorsunuz demektir. Bir dönem oluyor, planlar iptal oluyor. Üzülüyoruz ama hukuk bizi kurtarıyor. Eğrisi doğrusuna geliyor."


Demircan, Tarlabaşı 360 Projesi'nde çalışmaların hızlı şekilde devam ettiğini, bölgede arsa fiyatlarının da yükseldiğini ifade etti.


Proje bittikten sonra Tarlabaşı'na özel turlar düzenleneceğini belirten Demircan, "Bu bölgede hem mimarlar hem mühendisler hem de turistler bu yeni mekanı merak edecekler. Tarlabaşı'nın kaderi, burada dönecek ve yelken açacaktır. Her İstanbul'a gelen, Tarlabaşı Projesi'ni de görmek isteyecektir" diye konuştu.



AA


Geri Dön