19 / 03 / 2024

DAP Yapı Pendik'te benzeri olmayan karma proje yapıyor!

DAP Yapı Pendik'te benzeri olmayan karma proje yapıyor!

Vazo, Burgu, Tango gibi emsali az görülen projelere imza atan DAP Yapı, Pendik’te 220 bin metrekarelik alana dünyada benzeri olmayan üniversiteli karma proje yapıyor.




Vazo, Burgu, Tango gibi emsali az görülen projelere imza atan DAP Yapı, Pendik’te 220 bin metrekarelik alana dünyada benzeri olmayan üniversiteli karma proje yapıyor.


Türkiye’nin en önemli gayrimenkul geliştiriclerinden DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 2015 yılı projelerini değerlendirdi:


- 2014 yılındaki değerlendirmeniz nasıl? DAP Yapı olarak 2014 için ne söyleyebilirsiniz?


2014 için şöyle söyleyebilirim İstMarina çıkardık. İstMarina’da 1463 bağımsız bölüm var. 1104’ünün satışını yaptık. Ofis projelerimizi satışa çıkardık. Hedeflediğimizin çok üzerinde bir satışla 2014’ü kapattık. Bir taraftan da Rotana projelerimiz devam edecek; onların teslimleri başladı. 2015 yılının ilk 6 ayında Burgu, Tango ve Dalga projelerimiz açılacak. Yine Taksim’de bir projeye başladık. Yaklaşık 30 katlı Maltepe Dragos’ta bir projemiz olacak. 2015 yılının son çeyreğinde Kartal E5 civarında bir projemiz olacak. 2015 yılı bizim için hem geliştiricilik, hem lansman, hem de teslim açısından oldukça başarılı bir yıl olacak.


- Arsa geliştiriciliğinden bahsettiniz. Hangi bölgeler, yine bu Kartal-Maltepe bölümü mü?


Bir taraftan Maltepe, Kartal bölgelerinde bir taraftan Avrupa Yakası’nda devam edecek projelerimiz olacak.  Polisan’la Pendik’te bir projemiz olacak. Yaklaşık 3 bin konutluk bir proje olacak.


-  Polisan’la aranız çok iyi galiba?


Biz hakikatten Necmettin Baba’yı çok seviyoruz. Hakikatten aramız çok iyi. Z ofisi beraber geliştirdik. Oradaki araziyi de bizimle geliştirmek istediler ve çalışıyoruz.


- Taksim Petek nasıl?


Çok ağırlık vermedik ön talep için biraz daha çıksın istiyoruz. Yaklaşık 250 milyon TL’lik bir proje. Değerli bir lokasyon. Satışa çıktığımız zaman kısa sürede satılır diye düşünüyorum.


Paris’ten eksiğimiz yok fazlamız var


ZİYA Yılmaz, kentsel dönüşümden ziyade yurtdışı pazara açılmak gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Türkiye’de 7 milyon konut dönüşecek. Çevre ve Turizm Bakanlığı ile görüştüm. İki bakanlık ortak bir fon oluştursa, Emlak Konut ve  TOKİ  de dahil olsa, bizim gibi 25-30 tane geliştiriciyi de alsalar bizden kaç tane ülke ürün alabilir. Bu ülkelerde Turizm Bakanlığı kampanya başlatsa, bizim Kız Kulemizi, boğazımızı, koylarımızı, Ege’mizi, Karadeniz’imizi, Tekirdağ’ımızın köftesini, Anadolu’muzu tanıtan çok büyük bir kampanya olsa bizde reklamlar versek, oralarda satış ofisleri açsak bugün yurt dışına 2.5 milyar dolarlık mal satıyoruz. Biz bunun  3-4 senede 10 milyar dolara çıkartırız. Kentsel dönüşüme gidecek para 20 senede 800 milyar TL. Paris’e bir tane çelik konulmuş, o kadar insan onu görmeye gidiyor. Ben dahil ama adam pazarlıyor. Dünyanın en büyük 6. gayrimenkul geliştiren ülkesiyiz ve bir fuarımıza ilgi dahi yok.”

 

Kalite olmazsa ‘olmaz’ ile Anadolu’ya


PROJELERİNİN farklı olmasını inşaatı severek yapmasına bağlayan Ziya Yılmaz, “İstMarina projemiz dünyada birinci seçildi” dedi ve ekledi: “Kalite benim için olmazsa olmaz. Yavaş yavaş Anadolu’ya doğru gidiyoruz. Bir otel konsepti var. Bunu Anadolu’ya yaymayı düşünüyoruz. 81 ilde yapmayı planlıyoruz. Residence otel ve konut karma olacak.”


Aslında üniversiteye  proje yapacağız


PENDİK’te Polisan’la geliştirecekleri projeden bahseden Ziya Yılmaz, dünyada bir ilke imza atacakları anlattı: “Projemizde bir üniversite var. Sadece proje değil mümkün olduğu kadar da eğitime katkıda bulunmak istiyoruz. Adı henüz belli değil. Farklı birşeyler yapmamız  azım. Tarihe de farklı iş yapanların ismi yazılır. Dünyada proje içinde üniversite yok. Toplam 220 bin metrekarelik bir alan var ortada..Biz üniversite içerisine proje yapacağız aslında.”


İnşaat sanayisiz sanayi inşaatsız olmaz


“ENERJİMİZİ başka şeylere harcıyoruz ve fırsatlar kaçıyor” diyen Yılmaz, rant vergisi ve büyümeye de şu sözlerle değindi: “İsmi biraz daha yumuşak olabilirdi. Bu durumu insanlara anlatmak gerekiyor. Kentsel dönüşümün en önemli parçası budur. İnşaata dayalı büyüme mi sanayiye dayalı büyüme mi? konusunda da bu iki sektör daima iç içedir. Demir diyorsunuz bizde, çimento bizde, cam bizde, ahşap, çivi, tel fabrikası bizde, kumaş bizde… Ben inşaatları yapmasam bunlar nasıl satılacak?”


Vatan 


Geri Dön