29 / 03 / 2024

Dap Yapı'dan Anadolu'ya 3 yeni proje daha!

Dap Yapı'dan Anadolu'ya 3 yeni proje daha!

Geçtiğimiz haftalarda Vazo Kule projelerini satışa çıkaran Dap Yapı, 3 yeni projeye daha start vermeye hazırlanıyor. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, bu projelerle birlikte 3 milyar TL yatırıma ulaşacaklarını açıkladı...



Maltepe Dragos'ta hayata geçirdikleri Vazo Kule projesinin lansman toplantısında biraraya geldiğimiz Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ile Vazo Kule'yi ve şirketin yeni yatırım planlarını konuştuk. 2 hafta gibi kısa bir sürede Vazo Kule'nin satışa çıkan ilk kulesinin yaklaşık yüzde 56'sını sattıklarını belirten Yılmaz, kısa sürede satışların tamamlanacağını söyledi. Vazo Kule dışında 3 yeni projeye start vermeye hazırlandıklarını açıklayan Yılmaz, inşaatı devam eden projelerle birlikte 3 milyar TL yatırıma ulaşacaklarını belirtti. İşte tüm detayları ile o röportaj....


Vazo Kule'nin öne çıkan özellikleri neler?

Vazo Kule Hitit döneminde M.Ö. 1600-1700 yıllarına ait İnandık Vazosu'ndan yola çıkılarak hayata geçirdiğimiz bir proje. Vazo Kule'de görselliği daha fazla ön plana çıkardık. Daha fazla cam kullandık. Metrekare alanlarını da denizi görebilecek şekilde bir yukarılara topladık. Maltepe herkesin bildiği gibi eskiden mesire alanıymış. Zamanında çok ünlü isimlerin oturduğu bir alandı. Bence İstanbul'da 2 tane yaşanacak yer ver bunlardan birincisi Boğaz'ın kenarları ki buralara rezidans yapma şansımız yok, ikincisi ise Adalar'ın karşısı. Adaların karşısı dediğimiz yer de Maltepe Dragos bölgesi oluyor. İnanılmaz bir sahil bandı var. Kadıköy Fenerbahçe'den başlıyor Pendik Tuzla'ya kadar devam ediyor. Projemizin yanında yürüme mesafesinde Kartal Adliye Sarayı yer alıyor. Hemen bitişiğimizdeki araziye İstinaf Mahkemesi yapılıyor. Bundan dolayı projede 100 tane home ofis geliştirdik. Yine projenin ön tarafı komple sit alanı ilan edildi. Bu bölge eski binalar komple üniversiteye dönüştürülüyor. Burası denize yürüyüş mesafesinde muazzam bir bölge. 


Vazo Kule'de ne tür daire seçenekleri var?

45 metrekareden 135 metrekareye kadar farklı daire seçeneklerimiz var. 


Dap Yapı dan Anadolu ya 3 yeni proje daha!


Fiyat aralığınız nedir?

Fiyatlarımız 179 bin TL'den başlıyor 600 bin TL'ye kadar yükseliyor. 

Proje tamamlanıncaya kadar bu rakamlar maksimum ne kadar yükselir?

Yaklaşık yüzde 40 prim öngörüyoruz. 1 kulemizi satışa çıkardık 2-3 hafta olmadan yüzde 56'lık bir kısmın satışı tamamlandı. Bu yüzde 56'lık kısma yatırılan kaporolar dahil değil. Kısa sürede kalan dairelerimizin de satışının tamamlanmasını bekliyoruz. 


Diğer 2 kuleyi de satışa çıkardınız. Vazo Kule'den toplam ne kadar hasılat bekliyorsunuz?

Projenin yatırım bedeli yaklaşık 150 milyon TL. Kısa sürede satışların tamamlanacağını düşünüyorum. 


Kısa sürede büyük bir satış yaptınız. Lansman öncesi bu kadar kısa sürede nasıl bu kadar insana ulaştınız. Kendi portföyünüzdeki müşterilere mi sattınız bunları yoksa dışarıdan mı talep geldi?

Evet kendi portföyümüzdeki müşterilere sattık. Bizim her projemizde müşterilerimizin yüzde 35-60'ını kendi portföyümüzdeki müşterilerimiz oluşturuyor. Sonrasında kamuoyuna duyurup kalanını da bu şekilde satıyoruz. Vazo Kule'de çok kısa sürede satılacağına inandığımız bir proje. Çünkü mimari olarak çok değişik bir konsept. Çözümleri çok iyi. Binaların yüzde 85'i denizi görecek şekilde tasarlandı. Yine bölge çok değerli. Arkamızda yaklaşık 15 bin konut geliştiriilyor. Bu projelerin en önündeki arazi burası. Önü hiç bir zaman kapanmayacak. Yine müşterilerimiz de isterse Afrika ve Orta Doğu'nun en büyük oteller zinciri Rotana tarafından otel konseptinde işletilecek proje. 


Rotana ile birlikte yaptığınız işbirliği satışlarınıza nasıl yansıyacak?

Bu sistem tabi ki projemize bir değer katacak. Ama biz her şeyden önce müşterilerimize bir değer katsın istiyoruz. Yaptıkları yatırımın daha kısa sürede geri dönmesini istiyoruz. 


Peki ne kadar sürede proje kendini amorte edecek?

Bizim hesaplarımıza göre 8 ile 12 yıl içinde kendini amorte edecek. 

Vazo Kule'den daire alan müşteri evini kiraya vermek istese ne kadar kira geliri elde edecek?

Çok farklı ebatlarda dairelerimiz var. 45 metre ile 130 metre arasında değişiyor. Hesaplamarımız yapılıyor. Daire sahibi sadece kiraya vermeyecek burada bir ticaret yapacak. 300 tane bağımsız bölüm varsa 1 tanesinin sahibi olacak. Ev değil de otel gibi düşünmek lazım. Yüzde 50 doluluk oranı varsa farklı kazanacak yüzde 70 doluluk varsa daha farklı kazanacak. 


Anlattıklarınızdan projenin oturumdan ziyade yatırıma yönelik olduğunu düşündük. Bu doğru mu?

İsteyen oturabilir isteyende yatırım amaçlı alıp otele verebilir. Türkiye'de ne alırsak alalım ister arazi ister ev önce yatırım olarak bakıyoruz. 


Dap Yapı'nın yabancılarla da çok sıcak ilişkileri var. Bu ilişkiler satışlara da yansıyor mu?

Biz geçen sene konutlarımızın yaklaşık yüzde 27'sini yabancıya sattık. 


Dap Yapı dan Anadolu ya 3 yeni proje daha!


Araplar'la yeni bir şirket kurma yolundasınız. Biraz bahseder misiniz konudan, nasıl bir oluşum olacak?

Çalışmalarımız devam ediyor. Ortak bir şirket kurup ortak araziler geliştireceğiz. Yatırımları Türkiye'ye çekip ülkemize katkı sağlamayı hedefliyoruz. 


Peki bu şirket Dap Yapı'nın önünde mi arkasında mı yoksa yanında mı olacak?

Şu an bu konunun görüşmelerini yapıyoruz. Nasıl bir birliktelik olacak zaman içinde belli olacak. Şu an çalışmalar devam ediyor.

 

Yıl içinde Vazo Kule'nin dışında 3 yeni projeyi daha hayata geçireceğinizi açıkladınız. Detay verir misiniz biraz?

Bunlarla ilgili detayları kısa sürede açıklayacağız. Bu projelerden bir tanesi Z Ofis'in olduğu bölgede olacak. İkincisi Dragos'ta Vazo Kule'ye yakın bir arazide yer alacak. Üçüncüsü ise Kartal köprüsünün olduğu yerde konumlanacak. Bir de zaten Emlak Konut'tan Ağaoğlu ile birlikte ihalesini aldığımız Kartal projemiz var. Bu projeyi de yıl sonunda açıklayacağız. 


Bu projelerin toplam yatırım maliyeti ne kadar olacak?

Şu anda inşaatına başlanmış ve başlanmak üzere olan projelerimizin toplam maliyeti 3 milyar TL'nin üzerinde.

 

Her projenizde farklı bir mimari ile müşterilerinizin karşısına çıktınız. Yeni projelerinizde de farklı bir mimari ile şaşırtacak mısın müşterilerinizi?

Bunlar da çok farklı konseptte projeler olacak. Yaptığımız projelerin ülkeye ve yatırımcısana değer katsın istiyoruz. 30-40 yıl sonra bile vazgeçilemeyen projeler olsun istiyoruz. Günümüzde pek çok proje üretiliyor ama bunlar 5-10 yıl sonrasının dönüşüm projeleri. Biz sadece alıcısına değil ülkeye de değer katan projeler üretmeye çalışıyoruz. 


Dap Yapı'nın büyüme planı nedir?

Her sene yüzde 20-25 büyümeyi hedefliyoruz. Hedefimiz bu rakamları tutturmak. Tabi ki bu süreçte kalıcı ve özgün eserler yapmak önceliğimiz. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön