26 / 04 / 2024

Dar gelirli uygun ev istiyor!

Dar gelirli uygun ev istiyor!

Emlak Konut GYO inşaat sektörü raporu yayınladı. Rapora göre, konut ihtiyacı orta ve orta alt segmentte yoğun şekilde sürüyor, orta üst ve lüks segmentte ise talep yavaşladı.



Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) gayrimenkul sektörü için büyük önem taşıyan bir araştırma raporu yayınladı. Rapora göre, gayrimenkul sektöründe lüks ve orta üst segmentte talep yavaşlarken; orta ve orta alt segmentte ise konut ihtiyacı yoğun şekilde sürüyor. Konut sektörünün büyümenin lokomotifi olduğunun belirtildiği raporda, ekonomik gelişmeler göz önüne alındığında ve dünyayla kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiğinin altı çiziliyor. Raporda, mevcut durumda konut sektörünü etkileyen unsurlar ise; artan yabancı yatırımcı ilgisi, faizlerin düşmesine bağlı konut kredisi talebinin yükselmesi, altyapı projelerinin cazibe merkezleri yaratması, ulaşım olanaklarının artması ve kentsel dönüşüm olarak öne çıkıyor. Ayrıca, 2013 son çeyreği ile 2014'ün ilk yarısında beklemeye geçen talebin, geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren yeniden alıma dönüşmeye başlamasının da sektörü etkilediği vurgulanıyor. 


DAKİKADA 2 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ 

Emlak GYO'nun raporunda, konut fiyatlarında zaman zaman yaşanan dalgalanmaların çöküş veya balon olarak adlandırılmaması gerektiğinin de altı çizilerek, şöyle deniliyor: "2013 yılı sonuyla başlayan konut talebi zayıflığı, 2014 ağustos ayından itibaren yerini oldukça güçlü bir talebe bıraktı. Böylece, 2013 yılı toplamını yakalayacak bir trend oluştu. Ocak-Kasım 2014 arası, Türkiye'de günde 3 binin üzerinde, saatte 130, dakikada ise 2'nin üzerinde konut el değiştirdi." 


600 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR 

Türkiye'de konut arzı ile talebin yavaş yavaş daha stabil bir hal almaya başlandığının belirtildiği raporda, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirdiği, 600 bin konut ihtiyacının da sürdüğü belirtiliyor. 


KONUT SEKTÖRÜNDE BALON YOK

Araştırma raporunda, Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmadığı ve artışın özel durumlardan kaynaklandığı ifade ediliyor. Raporda, konuyla ilgili şu değerlendirmeler yer alıyor: "Son verilere göre fiyat artışı makul bir eğilimde devam ediyor. Hesaplamalarda balonlaşma ihtimali olan tek bir yöreye rastlandı. Söz konusu Gaziantep-Kilis- Adıyaman'da fiyat artışları reel anlamda yüzde 53.9'luk bir düzeyde seyrediyor. Buradaki fiyat artışının temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir. Öte yandan reel olarak konut fiyatlarının azaldığı bölgeler de bulunuyor."



Sabah 


Geri Dön