19 / 04 / 2024

Dar gelirlilere konut alımlarında destek verilecek!

Dar gelirlilere konut alımlarında destek verilecek!

Uzun vadeli tasarrufu teşvik etmek için, eğitim ve evlilik gibi alanlarda kullanılmak üzere özel mekanizmalar kurulacak. BES'e katılım otomatik olacak. Dar gelirliye konut desteği verilecek..



Hükümetin açıkladığı yapısal dönüşüm programında sosyal politikalar ve finans alanındaki yenilikler de dikkat çekiyor. Buna göre, uzun vadeli tasarrufu teşvik etmek için konut sahipliği, eğitim ve evlilik gibi belirli konularda kullanılmak üzere özel amaçlı tasarruf mekanizmaları kurulacak. Tercih edilen mekanizmaya kamu katkısı ve vergi teşviki sağlanacak. 


DAR GELİRLİYE DESTEK 

Taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna ve muafiyetlerinde sosyal, ekonomik amaçlar dikkate alınacak. Bu uygulama ile dar gelirliye konut desteğinin önü açılacak. Tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınırın da kaldırılması bekleniyor. Tek bir konutu olan aile bu süreden önce evini satsa bile değer artış kazancından istisna tutulacak. 


BES OTOMATİKLEŞİYOR 

Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranları uluslararasına yaklaştırılacak. Bireysel emeklilikte kesinti oranları değişecek ve otomatik emeklilik sistemi getirilecek. Otomatik katılım sistemi kurularak işe başlayan bir çalışan adına direkt bir emeklilik hesabı açılması ve ilk aydan başlayarak maaşından katkı payı kesintisi yapılması sağlanacak. 


SOSYAL YARDIMA PUAN 

Sosyal yardımlarda suistimali önlemek için yararlanan kişiler objektif ölçülere göre belirlenecek. Puanlama sistemi gelecek. Yardımlardan faydalanacak kişilerin objektif ölçütlerle belirlenmesi sağlanacak. Faydalı olup olmadığı yılda en az 5 kez analiz edilecek. Sosyal yardım alanında hizmet veren kurumların veri tabanları birbirine entegre edilecek. İmalat sanayinde kapasite-verimlilik artışı sağlamak amacıyla, makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) istisnası sağlanacak. Altın bankacılığı geliştirilecek ve desteklenecek. Ortak ATM'lerden hesaba para yatırılıp, çeşitli ödemeler yapılabilecek. 


VADESİZ HESABA FAİZ

Küçük tasarrufları özendirmek için vadesiz hesaplara faiz ödenmesi ve vadeli mevduatın vadesizden önce çekilmesi durumunda kısmi faiz uygulaması yaygınlaşacak. Sermaye piyasası araçları için azami 2 yıl olmak üzere, bunların yatırımcılarca elde tutulma süresine göre gelir vergisi stopajı oranında kademeli farklılaştırma uygulanacak.


VERGİ SİSTEMİNE NEŞTER

Vergi mevzuatı sadeleştirilecek. İstisna, muafiyet ve indirimler kapsamlı bir analize tabi tutulacak. Hukuki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan çözülecek. Yatırım yeri tahsis süreci hızlandırılacak, bu alandaki mevzuat sadeleştirilecek. Endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinde yatırım yeri tahsisinde yaşanan sorunlar anında çözülecek.


12 YAŞ ALTTINA REKLAM YOK

12 yaşın altındaki çocukların ticari reklamlarda kullanılmasının önlenmesi sağlanacak


TAŞIMALI EĞİTİME DÜZEN

Taşımalı eğitimde il harcamaları izlenecek maliyet analizi yapılacak tasarruf için farklı yöntemler geliştirilecek. Pansiyondan yararlananların ihtiyaç sahipleri olması için seçim kriterleri belirlenecek


Sabah


Geri Dön