18 / 04 / 2024

Dar ve orta gelirlinin ev alma ihtimali yok!

Dar ve orta gelirlinin ev alma ihtimali yok!

Avrupa Konutları'nın müteahhidi Süleyman Çetinsaya, "Konut fiyatları arttıkça üzülüyorum. İstanbul'da orta ve dar gelirlinin ev alma ihtimali ortadan kalkıyor" dedi.



Avrupa'da bir inşa projesinin ortalama yüzde 20'sini arsa maliyeti oluştururken, İstanbul'da ise bazı bölgelerde bu oran yüzde 80'e kadar çıkabiliyor. Arsa maliyetlerinin hızlı yükselişinin İstanbul'da dar ve orta gelirlinin ev alma ihtimalini ortadan kaldırdığına dikkat çeken Artaş Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya; belediyeler, TOia, bakanlık çalışmalarıyla arazi geliştirilebileceğine dikkat çekti. Konut fiyatlannın bu şekilde nereye gideceğini talimin edemediğini söyleyen Çetinsaya, "Fiyatlar yükseldikçe üzülüyorum. Nitekim yüksek fiyat, satışlan düşürür. Daha az insana hitap etmiş oluruz.  TOKİ  300 daire yapıyor, 20 bin başvuru alıyor" dedi. 



METREKARE MALİYETİ 4000 TL'DE BİTMELİ 

İstanbul'da metrekare maliyetlerinin 3500-4000 seviyesinde bitmesi gerektiğini söyleyen Süleyman Çetinsaya, "Bu rakamlara maliyet biter ama arsa fiyatlan buna imkân vermiyor. Bu sebeple fiyatlar insanların ulaşabilirliginden uzaklaşıyor. Keşke makul seviyede kalsa" ifadelerini kullandı. Çetinsaya, Artaş İnşaat'ın yeni projesi Avrupa Konudan Kale'nin konut satışlannın önemli kısmını bitirdiklerini açıkladı. Önceki yıl kasımda 5300 TL olan metrekare fiyatlarının şimdi 7000 lira seviyesinde olduğunu aktaran Çetinsaya, "Ofislerimizin metrekare fiyatı ise 9000 liradan başlıyor" dedi. 599 konutun bulunduğu projede 52 ofis, 30 dükkân bulunacak.


AVRASYALI OLMA STRATEJİSİNİ İZLEYECEK 

Tekstilbank'ın yüzde 75.5'ini satın alan Çin merkezli Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) Yönetim Kurulu Başkanı, "Satın alma işlemi gerçekleştikten sonra Tekstilbank, yerel koşullara dayalı Çin sermayelerine odaklı, etrafındaki bölgelede yakın işbirliği içinde ve Avrasyalı olma stratejilerini izleyecek" dedi. Jianging aynca, "Biz Tekstilbank'ı Türkiye'de belli bir pazar payı ve etkisine, kârlılığa, verimli işletmeye, gelişmiş risk yönetimine, ileri bir teknolojik yönetime sahip olan bir yerel bankaya dönüştürebileceğimize inanıyoruz" dedi. 



Meydan


Geri Dön