26 / 04 / 2024

Darbe girişimi İstinyePark'ın ziyaretçi sayısını yüzde 20 düşürdü!

Darbe girişimi İstinyePark'ın ziyaretçi sayısını yüzde 20 düşürdü!

İstinyePark Genel Müdürü Uğur Berk, "Normalde yaz sezonunda toplam ziyaretçimiz içinde yabancıların payı yüzde 30-35'e çıkar.Bu yıl gözle görülür bir düşüş var. Bu da AVM'deki alışveriş hacmini yüzde 20 civarı etkiliyor."



İstinyePark Genel Müdürü Uğur Berk'in açıklaması: Darbe girişimi sonrasında İstinyePark'ta faaliyet gösteren birçok mağazamız cumartesi sabahı açıldı ve hayat normalleştirilmeye çalışıldı. Hafta sonu ziyaretçi sayılarımızda yüzde 20 oranında bir düşüş yaşandı. 



Normalleşme pazartesiden itibaren başladı. Tüketici psikolojisi hızla düzeldi. Her şeye rağmen Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu gördük. Gördüğümüz gibi, bu sıkıntının altından da hızlıca kalktık. 


Bu darbe girişiminin başarısızlığa uğraması, Türk milletinin birlikte duruşu, kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesiyle gerçekleşti. 



Terör ve turizmden etkilenen perakende için 2016'nın hassas olacağını belirten İstinyePark Genel Müdürü Berk, cirodaki düşüşe dikkat çekip lükste dahi sorun olduğunu söyledi.


Terör olayları ve turizmdeki yavaşlama 2016'da perakende sektörü için adeta el freni oldu. Çoğu marka büyümeyi yavaşlatıp verimliliğe odaklanırken, alışveriş merkezleri (AVM) güvenlik tartışmalarının ortasında kaldı. 


Türkiye'nin en yüksek cirolu ve en çok ziyaretçi çeken AVM'lerinden İstinyePark'ın Genel Müdürü Uğur Berk de yılın ilk yarısı için yüzde 20 ciro artışı öngörürken, büyümenin yüzde 10'da kaldığını belirtti. 


'UNUTULMAYACAK BİR YIL' 


Terör, Ortadoğu'daki olaylar, Rusya, Çin ve Avrupa Birliği'nin ekonomik durumuna bakınca yüzde 10 ciro artışı ciddi başarı" diyen Berk, bu yılın perakende sektörü açısından unutulmayacaklar arasına girdiğini söyledi. Mart ayında AVM'lerin yüzde 60'a yakın ziyaretçi kaybettiğini hatırlatan Berk, "Zamanla bu kayıp geri gelse de 2016 sektör için hassas bir terazi olacak. 


Cirosu çok düşen markalar olduğunu görüyoruz. Kusursuz fırtınadan sağlam çıkmak için metrekare verimliliğine odaklanmak şart. Küresel gelişmelere paralel olarak lükste dahi sorun yaşayan markalar var. Önümüzdeki dönemde marka karmasında değişimler olabilir " diye konuştu. 


TURİST YÜZDE 20 AZALDI


2015 yılında 17 milyon ziyaretçi ağırlayan îstinyePark'm ziyaretçi sayısının 2016'nın ilk yarısında 8.5 milyon olduğunu kaydeden Berk, geçen yıla kıyasla yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 20 düştüğünü söyledi. 


Buradaki en önemli faktörlerin terör, Rusya ve Azerbaycan'daki devalüasyon, ayrıca Rusya ile yaşanan uçak krizi olduğunu belirten Berk, şöyle devam etti: "Normalde yaz sezonunda toplam ziyaretçimiz içinde yabancıların payı yüzde 30-35'e çıkar; kışın da yüzde 8-10 arasında olur. Bu yıl gözle görülür bir düşüş var. Bu da AVM'deki alışveriş hacmini yüzde 20 civarı etkiliyor." 



Habertürk


Geri Dön