24 / 04 / 2024

Darbe girişimi konut sektörünü etkilemedi!

Darbe girişimi konut sektörünü etkilemedi!

Capil Dergisi'ndeki Nilüfer Gözütok Ünal'ın bu ayki yazında 15 Temmuz darbe girişimin farklı sektörlerdeki etkileri konuşuldu.




Capil Dergisi'nde Nilüfer Gözütok Ünal'ın bu ayki yazında 15 Temmuz darbe girişimin farklı sektörlerdeki etkilerine yer verdi. 



"KONUT SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇIK"


 İnanlar, 1965 yılında İstanbul-Laleli'de inan inşaat adıyla bir Iaile şirketi olarak kuruldu. 51 yılda 220'nin üzerinde projeyi tasarlayıp hayata geçiren şirket, geçtiğimiz yıl ise önemli bir dönüm noktası yaşadı. 2015 yılında uzun araştırmalar sonucu belirledikleri lokasyonlarda, çok sayıda yeni projelere başladıklarını belirten inanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, bu projelerin yakaladığı başarının kendilerine kritik bir büyüme ivmesi kazandırdığını söylüyor. Projelere dair şu bilgiyi veriyor: "Beylikdüzü'nde 42 katlı Terrace Lotus projemize başladık. 

Önemli ulaşım akslarına yakın konumda olan projenin çalışmaları hızla devam ediyor. Yine 2015 yılının başında yapımına başladığımız ve tamamının satışını yabancı bir fona gerçekleştirdiğimiz Terrace Home projemizi tamamladık ve teslim sürecine girdik, Çekmeköy/Alemdağ bölgesinde Terrace Koru projemizi hayata geçirdik. Terrace Cadde 251 projemizle 'terrace' konseptimizi Bağdat Caddesi'ne taşıyoruz, Bağdat Caddesi'nde başladığımız diğer iki kentsel dönüşüm projemiz ise Aktan Terrace ve Ihlamur Terrace hızla bitişe doğru ilerliyor. Bu 3 projeyi 2 yeni proje, Cadde Terrace ve Marin Terrace ile devam ettireceğiz." İnanlar İnşaat, bu yıla 750 milyon TL'nin üzerinde ciro hedefiyle girdi. Şirketin önceliği Türkiye'ye ve istanbul'a yönelmiş olan yabancı yatırım potansiyelini değerlendirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmek, Şu anda yabancıya satış oranlarının yüzde 30 seviyesinde olduğunu açıklayan Serdar inan, yıl sonuna kadar bu oranı yüzde 50 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. 

inan yeni projeler için de çalışmalarına devam ediyor. Yeni projelerde ilgilendiği lokasyonların başında ise Zekeriyaköy var. 

3. köprünün yanı sıra 150 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyüğü olacak 3. Havalimam'nın Zekeriyaköy'ün değerine değer katacağını ifade eden İnan, sözlerine şöyle devam ediyor: "Zekeriyaköy'de Terrace Zen, Terrace Cansit ve Terrace Elis projelerini hayata geçireceğiz. Ayrıca, İstinye'de Terrace İstinye, Atakent-Halkalı'da Terrace Su, Beylikdüzü-Esenyurt'ta Terrace Nill projelerimize başlamayı planlıyoruz, Özgün bir konseptle tasarladığımız başka bir projeyle de Beylikdüzü'nde farklı bir yaşam deneyimi sunmak üzere hazırlıklarımız devam ediyor." Serdar İnan, son yıllarda konut fiyatlarında yıllık ortalama artışın yüzde 20-25 civarında seyrettiğini hatırlatıyor. Bu oranın bazı özel lokasyonlarda yüzde 30-40 seviyesine ulaşabildiğini ifade ediyor, inan'a göre önümüzdeki dönemde konutta fiyatlar yüzde 25 oranında yükselmeye devam edecek, inan, "Sektörün ciro ve satış adedi olarak 2016 yılını 2015'ten çok daha yüksek bir seviyede tamamlayacağını düşünüyorum. 2017 ve sonrasında da sektörün önü yine açık olacak. Sadece İstanbul'da yüzde 10 oranında büyüme bekliyorum" diyor. 


"TWIT KİTABIM YAYINLANDI" inan, bir edebiyat tutkunu. 5 şiir ve makalelerinden oluşan bir kitabı bulunuyor. Son olarak özlü tvvitlerini bir araya getirdiği bir twit kitabı yayınladığını belirten İnan, "Mimari projeler üretmek kadar olmasa da edebiyat benim için bir tutku ve motivasyon kaynağı" diye konuşuyor. 



Serdar İnan / İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı



"SEKTÖRÜ 2'YE KATLADIK" GALATA VE KARAKÖY'DE FOTOĞRAF ÇEKİYOR


 Aydın, iş dışında en çok kızıyla birlikte vakit geçirmeyi seviyor. Ayrıca boş vakitlerinde fotoğraf da çekiyor. Özellikle Galata ve Karaköy'de çekim yaptığını belirten Aydın, "Buralarda plak ve kitap satan yerlerde dolaşmaktan da büyük keyif alıyorum. Galata'da profesyonel gömleğimi bir kenara bırakıp işimden tamamen sıyrılıyorum" diyor. 


 Zorlu Holding çatısı altında yer alan Zorlu Gayrimenkul, 10 yıllık bir geçmişe sahip. Grup, yurtiçinde ve yurtdışında değerli araziler üzerinde nitelikli konut, ofis, iş merkezi, alışveriş merkezi, hastane, otel ve ticari depolar geliştiriyor, geliştirdiği gayrimenkuller üzerinde yatırımlar yaparak satışını, kiralamasını ve işletmesini üstleniyor. 


Grubun bugüne kadar hayata geçirdiği en önemli iki projenin Zorlu Center ve ofis projesi Levent 199 olduğunu belirten Zorlu Gayrimenkul Genel Müdürü Didem Aydın, Zorlu Center'ın Türkiye'nin ilk 5 fonksiyonlu karma kullanım projesi olduğunu söylüyor. Bu iki projenin son durumuna ilişkin olarak da şöyle konuşuyor: "2,5 milyar dolar yatırımla hayata geçen Zorlu Center; Performans Sanatları Merkezi, alışveriş merkezi, Raffles istanbul Otel, ofis ve rezidanslardan oluşuyor. Dünya markalarını aynı çatı altında buluşturan Zorlu Center, bugün sadece istanbul için değil Türkiye ve bölge ülkeler için de çok önemli bir merkez haline geldi. 2016 yılının ilk 4 ayında Zorlu Center, hem ciro hem ziyaretçi sayısı dikkate alındığında Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği'nin (AYD) ortalamasını ikiye katladı. 

Raffles İstanbul dünyanın farklı yerlerinden konuklar ağırlarken Performans Sanatları Merkezi yine dünyada gişe rekorları kıran gösterilerin yanı sıra farklı sanat dallarından pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Konut satışları tarafında seçici davrandığımız bu projede yüzde 80 seviyelerini aşmış bulunuyoruz. Zorlu Holding'in de genel müdürlük olarak kullandığı Levent 199'da doluluk oranı yüzde 90'a ulaştı." Grubun portföyünde halihazırda 900 bin metrekareyi aşkın arazisi bulunuyor. Bu arazilerin  İzmir  Konak, Alaçatı, Bebek, Marmaris gibi farklı lokasyonlarda olduğunu açıklayan Aydın, yatırım yapmak için acele etmediklerini ifade ediyor. "Zorlu Gayrimenkul'ün kuruluş amacı istanbul'a, Türkiye'ye ve hatta dünyaya örnek olacak projeler üretmek. Bu bölgelerde detaylı çalışmalar yaparak bölgenin ihtiyaçlarına uygun en kaliteli çözümleri sunmak için doğru zamanı bekliyoruz" diyor.



DİDEM AYDIN / Zorlu Gayrİmenkul Genel Müdürü 


Capital 


Geri Dön