20 / 04 / 2024

Darphane binalarını kim kullanacak?

Darphane binalarını kim kullanacak?

Topkapı Sarayı ile Arkeoloji Müzeleri arasındaki Darphane binalarını kim kullanmalı? Tartışma sürüyor



Tartışma, Tarih Vakfı'na verilen Darphane Binaları'nın mühürlenmesiyle başladı. Tarih Vakfı'na dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in isteğiyle 1995 yılında Maliye Bakanlığı tarafından ‘İstanbul Müzesi' kurulması şartıyla 49 yıllığına verilen Darphane-i Amire'nin tahsisini 1996'da Koruma Kurulu kaldırdı. Toplam 78 bin metrekare kapalı alanlı yapılar grubu olan Darphane Binaları 2007'de mühürlendi. Ve Tarih Vakfı Darphane binalarının Topkapı Sarayı ile Arkeoloji Müzesi'nin genişleme alanı olduğu yönündeki kararla binalardan çıkarıldı. Toplam 13 yapıdan oluşan Darphane-i Amire'de bunların 11'ini Tarih Vakfı, birini Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, diğer bir diğer yapıyı ise Damga Matbaa'sı kullanıyordu.
Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, Darphane binaları ile ilgili olarak Kültür Bakanlığı'yla mutabakat sağladıklarını belirtiyor.

Darphane binaları sergi alanı olacak
Şu anda boş olan Darphane binalarını hangi kurumun kullanması gerektiği yönündeki ilk açıklamalar Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan geldi. Günay Günay, Arkeoloji Müzesi'nin işletmesinin TÜRSAB'a verilmesinin ardından 21 Nisan 2009'da yaptığı açıklamada, Darphane binaları ile ilgili görüşünü şöyle açıkladı: "Darphane binaları, sanayi arkeolojisi ve başta sikkeler olmak üzere Arkeoloji Müzesi için bir sergi alanı olacak. Kafeteryalarla da destekleyerek bir dinlenme alanı olabilir diye düşünüyoruz. Darphane binalarıyla ilgili olarak fikir çalışmasını Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'yle beraber yapıyoruz. "
Bir diğer görüş ise Darphane Binaları'nın Topkapı Sarayı'na verilmesi gerektiği yönünde. Özellikle Sur-i Sultani Stratejik Vizyon Planı'nda binaların Topkapı Sarayı'nın kullanılması gerektiği belirtiliyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından hazırlanan ve Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Darphane-i Amire'yi de içeren iyileştirme ve yenileme projesi olarak adlandırabileceğimiz Sur-i Sultani Stratejik Vizyon Planı halen Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor.
Stratejik Vizyon Planı'nı hazırlayan ekipte yer alan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Yönetmeni Suay Aksoy da binaları Topkapı Sarayı'nın kullanması gerektiğine inananlardan: "Arkeoloji Müzesi TÜRSAB'a verildi, 8 yıllık bir sözleşmeyle. Sadece Arkeoloji Müzesi değil Darphane'yi de entegre etmeyi düşünüyorlar. Oysa Topkapı'dan eserler orada sergilenmeli bize göre. Çünkü Darphane'de eskiden Topkapı için eserler üretilirmiş; kaftanlar, seramikler. Tam da onların sergileme alanı Darphane."

İlber Ortaylı
"Binaları nasıl paylaşacağımıza Bakan karar verir"
Topkapı Sarayı Müzesi İlber Ortaylı da Darphane Binaları'nın Topkapı Sarayı'na ait olduğunu vurguluyor ve bu mekanlarda pek çok eser sergileyebileceklerini belirtiyor: "Darphane binalarının bir bölümünü bize bir bölümünü Arkeoloji Müzesi'ne vereceklermiş. Ama net bilmiyorum. O binaları biz kullanmalıyız dedik ama ne proje getirecekler bilmiyoruz henüz. Biz binaların bir bölümünü Arkeoloji Müzesi'ne verebileceğimizi söyledik. Paylaşabiliriz ama nasıl paylaşacağız ona Bakan karar verir. Nasıl bir proje sunacaklarına bakacağız."
Şimdi gözler Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çevrilmiş durumda. Darphane'yi hangi kurumun kullanacağı yönündeki son kararı bakanlık verecek.
Yasemin Bay/Milliyet Cadde


Geri Dön