20 / 04 / 2024

Dask olası depremde hasar ödeme bütçesini 7.2 milyar TL'ye çıkardı!

Dask olası depremde hasar ödeme bütçesini 7.2 milyar TL'ye çıkardı!

Depremde riski en aza indirmeyi hedefleyen Doğal Afet Sigortaları Kurumu bütçesini 7.2 milyar TL'ye çıkardı. Marmara Depremi'nin üzerinden geçen 14 yılki süreçte birçok hayati proje start aldı...



DASK riski azaltırken kentsel dönüşüm hayat kurtarıyor. Marmara Depremi'nin üzerinden 14 yıl geçerken, bu süreçte birçok hayati proje start aldı. Üçüncü ayağı bugün başlayacak olan kentsel dönüşüm kapsamında 6.5 milyon konutun dönüştürülmesi planlanılıyor. DASK'ta ise 7.2 milyar TL kaynak birikti. 


17 bin 840 kişinin hayatını kaybettiği ve 285 bin konut ile 40 binden fazla iş yerinin hasara uğradığı 17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 14 yıl geçti. 


2002 yılında iktidara gelen AK Parti'nin ardından depreme karşı başlatılan projeler de hız kazandı. 17 Ağustos 1999'daki depremin hemen ardından kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve geçen yıl ilk adımı atılan 'kentsel dönüşüm' kapsamında bugüne kadar birçok konut teminat altına alınarak, dönüşümü sağlandı. 5 Ekim İSTANBUL 2012'de başlayan ve bugüne kadar 53 bin 227 bağımsız bölümün yıkıldığı kentsel dönüşümün şimdi de üçüncü adım atılıyor. Marmara Depremi'nin 14'üncü yılı nedeniyle bugün başlatılacak olan kentsel dönüşümün üçüncü adımı törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar katılacak. 


Bütçe 7.2 milyar TL'yi buldu 


Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde yapılacak olan törende canlı bağlantı yapılarak 46 ildeki riskli binaların yıkımına aynı anda başlanacak. 1999 depremi sonrası kurulan DASK ise 7.2 milyar TL tutarında bir büyüklüğe ulaştı. DASK Yönetim Kurulu Başkam Selamet Yazıcı, DASK'ın sosyal dayanışma havuzu olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti. Yazıcı, ödenen primlerin tüm topluma, depremde hasar ödemesi yoluyla geri döndüğünü söyledi. Yazıcı "DASK'ın hem finansal kapasitesini hem de operasyon kapasitesini artırmakla ilgili önemli çalışmalar yaptık. Tek bir depremde hasar ödeme kapasitesini 7.2 milyar TL'ye çıkardık" ifadelerini kullandı. 


Çatı ve yalıtım önemli


İZODER Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Eruslu, depreme karsı alınan önlemlerin basında su yalıtımı geldiğini söyledi. Eruslu "Depreme karşı binaların en önemli koruyucu kalkanı olan su yalıtımı, taşıyıcı donatıyı paslanmaktan koruyor. Bakanlık, yapılarda su yalıtımını zorunlu hale getiren bir taslak üzerinde çalışmaya başladı" dedi. 


Çatı Sanayici ve İs Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz da ülkemizdeki 16 milyon çatının depremde oluşabilecek büyük risklere davetiye çıkardığını vurguladı. Yavuz "Depremden en fazla çatılar etkileniyor" diye konuştu. 


Kentsel dönüşüm ile 20 yılda 6.5 milyon konutun yenilenmesi planlanıyor. Bugüne kadar 53 bin 227 konut yıkıldı. Yıl sonuna kadar 200 bin, 2014 sonuna kadar da 400 bin konut ve iş yeri dönüşecek. 


Star


Geri Dön