19 / 04 / 2024

DASK primi nasıl belirlenir?

DASK primi nasıl belirlenir?

Zorunlu deprem sigortası priminin poliçe düzenlendiği zaman yılda 1 kez olmak üzere peşin olarak ödenmesi gerekiyor. Dask için ödenecek prim her yıl yeniden belirleniyor. Peki, DASK primi nasıl belirlenir?



DASK primi nasıl belirlenir?

DASK, zorunlu deprem sigortasının yerine kullanılıyor. Riskin bu kurum tarafından üstlenildiği sistemde DASK sigorta şirketleri tarafından yapılıyor. 


DASK, tapulu ev ve işyerleri ile bunlara ait meskenleri doğal afetlerle oluşabilecek hasarlara karşı sigortalayan sistem olarak karşımıza çıkıyor. DASK ile ilgili hükümlere Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. 


Bu sistemde risk ödenen prim karşılığı kurum tarafından üstleniliyor daha sonra da uluslararası reasürans şirketlerine dağıtılıyor.  Zorunlu deprem sigortası deprem dışında oluşan maddi hasarları, manevi zararları ve taşınırlar üzerinde oluşan zararları karşılamıyor. 


Dask sigortasındaki en temel amaç, depreme karşı güvence olduğu için, bulunduğunuz şehir ve semtin deprem riski, sigorta primlerinizin belirlenmesinde en temel etken oluyor. 


Ayrıca binanızın yapı tarzı da Dask primlerinin belirlenmesinde önem teşkil ediyor. Ayrıca binanızdaki toplam kat sayısı, evinizin bulunduğu kat, konutunuzun brüt metrekaresi de primi etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Bu unsurlar göz önünde bulundurularak, konutunuzun sigorta bedeli belirleniyor. Sigorta bedeli üzerinden de sigorta priminiz tespit ediliyor. Ayrıca ilk yenileme sonrası yüzde 20 yenileme indirimi uygulanıyor. 


DASK primi neye göre belirlenir?

Zorunlu deprem sigortası priminin poliçe düzenlendiği zaman yılda 1 kez olmak üzere peşin olarak ödenmesi gerekiyor. Yıllık prim bedeli peşin ödendiğinden DASK poliçesinin aslı ödemenin yapıldığına dair makbuz yerine geçiyor. 

 

Deprem sigortası primleri, Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan Zorunlu Deprem Sigortası tarife ve talimatlarına göre belirleniyor. Bir mesken için DASK poliçe bedeli sabittir, yani aynı konut için farklı sigorta şirketleri farklı DASK fiyatı belirleyemiyor. Deprem risk bölgeleri ayrımında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası" esas alınıyor. 


DASK primi yıllık mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön