29 / 03 / 2024

DASK primi nasıl hesaplanır?

DASK primi nasıl hesaplanır?

DASK deprem sigortası, belediye sınırları içerisinde yer alan meskenler için zorunlu oluyor. Senelik olarak düzenlenen DASK poliçesinin süre sonunda yenilenmesi gerekiyor. Peki, DASK primi ne kadar? DASK primi nasıl hesaplanır?



DASK primi nasıl hesaplanır?

DASK deprem sigortası, belediye sınırları içerisinde yer alan meskenler için zorunlu oluyor. DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılıyor.


DASK sigortasının yaptırmayanlara herhangi bir ceza uygulanmıyor. Ancak DASK sigortası olmadan taşınmaz mal hakkında herhangi bir alım satım veya kiralama işlemleri yapılamıyor.


Senelik olarak düzenlenen DASK poliçesinin süre sonunda yenilenmesi gerekiyor. Peki, DASK primi ne kadar? Bir ev için DASK primi nasıl hesaplanır?


Deprem sigortası için ödenmesi gereken sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirleniyor.  Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife fiyatı bulunuyor.


Deprem sigortası hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri ise, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aşağıda yer aldığı gibidir: 


* Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

* Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

* Diğer Yapılar: 260 TL 


DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar:

Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44


Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50


Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58



İşyerine DASK zorunlu mu?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön