28 / 03 / 2024

Datça Rum Kilisesi kültür evine dönüştürülecek!

Datça Rum Kilisesi kültür evine dönüştürülecek!

GEKA 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı çerçevesinde sunulan Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası projesi ile Datça'daki Rum Kilisesi'nin restorasyonu yapılarak kültür evine dönüştürülecek.



Datça Belediyesi tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı'na sunulan "Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası" isimli proje 114 başvuru içinde en yüksek puanı alan 2. Proje oldu. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı çerçevesinde sunulan proje ile Hızırşah mahallesindeki tarihi Rum Kilisesi'nin restorasyonu yapılarak kültür evine dönüştürülecek. 


Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, "Datça Belediyesi tarafından hazırlanarak sunulan proje Ajans tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı bulunmuş ve kabul edilmiştir. 'Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası" isimli projemiz 114 başvuru arasından en yüksek 2. puanı alarak kabul edilen 22 proje içerisinde yer almış ve desteklenmeye hak kazanmıştır' dedi.


Proje sözleşmesi 15 Eylül 2015 Salı günü Denizli'deki GEKA Genel Sekreterliğinde Datça Belediye Başkanı A. Gürsel Uçar tarafından imzalandı. Yapılan imza töreninde proje ortakları olan Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Yerel Tarih Derneği de hazır bulundu.


Başkan Uçar, proje kapsamında Hızırşah yolu üzerinde bulunan 19. yy'dan kalan metruk kilise binasının restorasyonu ve bahçe peyzajı yapılacak, kültür ve sergi alanı olarak turizme ve kültür hayatına kazandırılacağını belirtirken, "Datça'da bulunan arkeolojik eserler dönemsel olarak değişen tematik fotoğraf sergileri şeklinde sergilenecektir. Aynı zamanda yerel tarihimize ilişkin kültür ve etnografik değerlerimiz de sergi evinde sergilenecektir. Mekân her türlü sergi, toplantı vb. kültür faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği yaşayan bir merkeze dönüştürülecektir. Projenin diğer aşamalarında Hızırşah, Eski Datça, Reşadiye ve Kızlan'ı kapsayan bir "kültür rotası" oluşturulması, rotanın bisikletlerle dolaşılabilmesi için tabelalama ve yenilikçi tanıtım yöntemleri ile tanıtılması planlanmaktadır. Projeyle Datça'da turizm çeşitliliğini artırılması, Datça'ya gelen konukların yarımadada daha uzun süre kalmaları, turizmin sadece yaz aylarına ve deniz kıyısına sıkışmışlıktan kurtarılarak dört mevsime yayılması ve aynı zamanda kültürel değerlerimizin korunarak ön plana çıkarılması yönünde önemli bir adım atılacak" dedi.


Datça Belediyesi'nin proje yöneticiliğini üstleneceği projenin proje ortakları Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Yerel Tarih Derneği'dir. Proje çalışmalarında Burgaz Kazı Başkanı Prof. Dr. Numan Tuna da yer alacaktır. GEKA tarafından kabul edilen projenin bütçesi 544 bin 500 TL olup, yatırımın % 75'i GEKA tarafından desteklenecek, % 25'lik eşfinansmanı Datça Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi üstlenecek. Proje çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak.


Habertürk


Geri Dön