25 / 04 / 2024

Datça Rum Kilisesi restore ediliyor!

Datça Rum Kilisesi restore ediliyor!

DATÇA Hızırşah Mahallesi'nde bulunan, tarihi Rum Kilisesi'nde, restorasyon çalışmaları sürüyor. R estore edilecek tarihi kilise, çalışmaların tamamlanmasından sonra 'Kültür evi' olarak hizmete açılarak, turizme kazandırılacak.



DATÇA'ya 3 kilometre mesafedeki Hızırşah Mahallesi'nde bulunan, 19'uncu Yüzyıl'dan kalma tarihi Rum Kilisesi'nde, restorasyon çalışmaları sürüyor. Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) desteğinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi'nin işbirliğinde restore edilecek tarihi kilise, çalışmaların tamamlanmasından sonra 'Kültür evi' olarak hizmete açılarak, turizme kazandırılacak.


Datça Belediyesi'nin, 1970 yılında mülkiyetine geçen tarihi kilise için hazırladığı, 'Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası Projesi' geçen yıl GEKA tarafından kabul edildi. GEKA'nın desteğinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi ve Datça Yerel Tarih Derneği'nin işbirliğinde Hızırşah Rum Kilisesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor. Geçen 28 Ocak'ta başlayan çalışmaların, 2017 yıl Ekim ayına kadar tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.  GEKA'nın 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında yer alan projenin, toplam bütçesinin 606 bin 800 TL olduğu açıklandı. Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, "Proje bütçesinin yüzde 75'lik kısmı GEKA tarafından karşılanacak, yüzde 25'lik bölüm ise Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi arasında yarı yarıya paylaşılarak temin edilecek" dedi.


Yıllarca çeşitli kazılarda bulunan tarihi eserlerin konulduğu depo olarak kullanılan kilisenin, proje kapsamında, sergi ve toplantı salonlarının yer alacağı bir kültür evine dönüştürülerek, turizme kazandırılacağını belirten Uçar şunları söyledi:


"Datça'da arkeolojik eserlerin sergilenebileceği bir müze olmadığından, restorasyonu tamamlanacak yapıda tematik olarak arkeolojik eserlerin ve yerel tarihe özgü etnografik değerlerin sergilendiği, fotoğraf, resim sergilerinin ve kültür organizasyonlarının yapılabileceği bir mekan oluşturularak kültür hayatımıza kazandırılacak ve Datça'nın bu açığı kısmen de olsa kapatılacaktır. Restorasyonu yapılan tarihi yapının yaşayan bir arkeoloji, yerel tarih sergi alanı ve kültür merkezi haline getirilmesiyle Datça'nın kültürel, tarihi ve arkeolojik değerleri hakkında farkındalık yaratılacak, Datça'ya sadece deniz, güneş, kum için değil, doğayla iç içe yaşanacak bir kültür turizmi için de bölgeye gelen ziyaretçi profili yaratmak da amaçlanmaktadır."


Hürriyet 




Bu haber Yeni Asır'da şu şekilde yer aldı;




Muğla'nın Datça ilçesine 3 kilometre mesafedeki Hızırşah Mahallesi'nde bulunan 19'uncu yüzyıldan kalma tarihi Rum Kilisesi'nde restorasyon çalışmaları sürüyor. GEKA'nın desteğiyle, Muğla Büyükşehir ve Datça Belediyesi işbirliğinde restore edilecek tarihi kilise, 'Kültür evi' olarak turizme kazandırılacak. 1970 yılında Datça Belediyesi'nin mülkiyetine geçen tarihi kilise için hazırladığı, 'Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası Projesi' geçen yıl Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından kabul edildi. GEKA'nın desteğinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi ve Datça Yerel Tarih Derneği işbirliğinde Hızırşah Rum Kilisesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor. Geçen 28 Ocak'ta başlayan çalışmaların Ekim 2017'ye kadar tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi. GEKA'nın 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında yer alan projenin toplam bütçesinin 606 bin 800 lira olduğu açıklandı. Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, "Proje bütçesinin yüzde 75'lik kısmı GEKA tarafından karşılanacak, yüzde 25'lik bölüm ise Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi arasında yarı yarıya paylaşılacak" dedi. Yıllarca çeşitli kazılarda bulunan tarihi eserlerin konulduğu depo olarak kullanılan kilisenin, proje kapsamında sergi ve toplantı salonlarının yer alacağı bir kültür evine dönüştürülerek turizme kazandırılacağını belirten Uçar, şunları söyledi: "Datça'da arkeolojik eserlerin sergilenebileceği bir müze olmadığından, restorasyonu tamamlanacak yapıda tematik olarak arkeolojik eserlerin ve yerel tarihe özgü etnografik değerlerin sergilendiği, fotoğraf, resim sergilerinin ve kültür organizasyonlarının yapılabileceği bir mekan oluşturularak kültür hayatımıza kazandırılacak ve Datça'nın bu açığı kısmen de olsa kapatılacak."




Yeni Asır





Bu haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Muğla'nın Datça ilçesine üç kilometre mesafedeki Hızırşah Mahallesinde bulunan, 19'uncu Yüzyd'dan kalma tarihi Rum Kilisesi'nde, restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) desteğinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi'nin işbirliğinde restore edilen tarihi kilise, çalışmaların tamamlanmasından sonra sergi ve turistik toplantıların yapılacağı bir kültür evine dönüştürülecek. Datça Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre; 28 Ocak 2016'da başlayan çalışmaların, Ekim 2017'de tamamlanması hedefleniyor. 



Karar



Haber Hürriyet Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;




Datça'ya 3 kilometre mesafedeki Hızırsah Mahallesi'nde bulunan, 19'uncu Yüzyıldan kalma tarihi Rum Kilisesi'nde restorasyon çalışmaları sürüyor. Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) desteğinde. Muğla Büyükşehir ve Datça Belediyesinin İşbirliğinde restore edilecek tarihi kilise, çalışmaların tamamlanmasından sonra Kültür evi olarak hizmete açılarak, turizme kazandırılacak. GEKA'nın 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mail Destek Programı kapsamında yer alan projenin, toplam bütçesinin 606 bin 800 TL olduğu açıklandı. Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, "Proje bütçesinin yüzde 75'fek kısmı GEKA tarafından karşılanacak, yüzde 25'lik bölüm İse Muğla Büyüksehir Belediyesi ve Datça Belediyesi arasında yan yarıya paylaşılarak temin edilecek" dedi. 




Mehmet ÇİL/Hüriyet Ege


Geri Dön