18 / 04 / 2024

Dedeman Otel Aquapark'ın enkazı bir buçuk yıldır yerinde duruyor!

Dedeman Otel Aquapark'ın enkazı bir buçuk yıldır yerinde duruyor!

Halka ait 30 dönüm kadarlık park alanında işgalci olduğu için yıkılan ve tahliye edilen Dedeman Otel Aquapark’ın enkazı olduğu gibi yerinde duruyor. Park hala halkın hizmetine açılmadı...




Halka ait 30 dönüm kadarlık park alanında işgalci olduğu için yıkılan ve tahliye edilen Dedeman Otel Aquapark’ın enkazı olduğu gibi yerinde duruyor. Aradan bir buçuk yıl geçti ama hala Aquapark su parkının enkazı aynı yerde bekletiliyor. Özel mülkiyete konu olamayacak durumdaki, içinde herhangi bir ticari yapılaşma imkanı olmadığı belirtilen 30 dönümlük bu park alanı neden halka açılmadı, başta bölge sakinleri olmak üzere Antalyalılar merak ediyor. Alanda belediyenin özel güvenlik görevlileri, terk edilmiş, iki kez yanmış Aquapark su sporları parkının malzeme ve molozları için nöbet tutuyor. Dönemin belediye başkanı Süleyman Evcilmen’in çeşitli kereler ifade ettiğine göre, Aquaparkın yer aldığı alanın önündeki 3 buçuk dönüm alan, Osman Ayık isimli şahsa 5 buçuk milyon dolar (12 milyon lira) ödenerek belediyece park olarak kamulaştırılmıştı. Bu parayı verenlerin hiç bir hukuki sorunu olmayan yaklaşık 30 dönümlük alanı neden halka açmadığı ise merak konusu.


3.5 dönüme 5.5 milyon dolar 

Bölge sakinleri, “Bu parkın hiçbir mülkiyet sorunu yok. Neden çöpleri ve aquapark molozlarını kaldırmıyor ve parkı hizmete açmıyorlar. Muratpaşa 3 buçuk dönümlük yere 5 buçuk milyon dolar kamulaştırma bedeli bulabiliyor da Antalya’nın kanayan yarası kuzey çevreyolu yapımı için 1800 metre uzunluğundaki alanın kamulaştırılması için 4 buçuk milyon lira neden bulunamıyor bu da ayrı bir tezattır. Akdeniz Üniversitesi Stadı 12 milyon liraya mal oldu. Muratpaşa Belediyesi ise 3 buçuk dönüm alanda küçük bir havuzlu park yaptı, 12 milyon lira ödedi, bu da ayrı bir tezattır” diyor.


OLAYLAR ŞÖYLE YAŞANDI:

Şanal başarmıştı

Antalya’nın en değerli arazileri arasında yer alan Dedeman Otel yanındaki Manavoğlu Parkı’nda doğal sit alanı olan falezler dahil kamuya ait park ve yolları 14-15 yıl boyunca işgal eden ve hızla betonlaşan kaçak yapılar, 2012 yılı sonunda Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın devreye girmesiyle yıkılmıştı. O güne değin sit alanındaki kaçak yapılar için herhangi bir yaptırımda bulunulmaması üzerine Şanal harekete geçmiş, hazırlattığı bilirkişi raporunu Antalya’nın CHP’li Muratpaşa Belediyesi’ne göndererek Dedeman Oteli’nin bina, bahçe düzenlemesinde imar planı ve yapı ruhsatında kanuna aykırılıkların giderilmesini istemişti.


Belediye adeta göz yummuş 

Raporda, CHP’li belediyenin yıllardır Dedeman Oteli’nin ve bir bölümü otel sınırlarında yer alan Dedeman Aquapark isimli su parkı, Ceila Bar, Ehli Keyf, Black gibi mekanların kaçak bölümlerine işlem yapmadığı ortaya çıkmıştı. Belediyenin kaçak yapıyı her nasılsa yıllardır göremediğinin tespit edildiği rapor sonrası bu kaçakların oluşturduğu rantın kimin cebine girdiği ise ayrı bir muamma. Alanda imar hukuku ve kamu yararının ihlal edildiği de açıkça ortaya çıktı. Aquapark su sporları parkı bugüne kadar kaçak olarak hizmet verirken Muratpaşa Belediyesi’nin CHP’li yönetiminin buna âdeta göz yumduğu da belgelenmiş oldu.


2012’de yıkıldı

Raporda, imar planında yol olarak gösterilen alanların otopark olarak kullanıldığı, halka açık park alanı olarak gösterilen bazı alanların ise otelin kullanımına açık bir yol olduğu vurgulanıyordu. Belediyenin eline geçtikten sonra yıkım işlemine başlanılan Aquapark’ta ise 2013 yılı başında aniden yangın çıkıverdi. Hatta ilk yangından sonra ikinci bir yangın olayı daha yaşandı. Olayın kundaklama olduğu öne sürüldü. Bazı kişiler ‘kaydırakların yıkımı pahalı olduğundan’ yangın çıkarıldığını ile sürünce Aquapark’ı, Dedeman Otel’den kiralayarak 3 sezondur işleten Mepak Genel Müdürü Burhan Gümüşoğlu o dönem bir açıklama yaptı.


2013’te yakıldı

Yangında yanan iki su kaydırağının maliyetinin 200 bin doların üstünde olduğunu söyleyen

Gümüşoğlu, “Şirket olarak muhatabımız Dedeman’dı. Yıllık kira sözleşmemizi Dedeman ile yapıyorduk. 2012 sezonu sonunda Muratpaşa Belediyesi, Dedeman ile aralarındaki sözleşmeyi tek taraflı feshedince, kiralayan firma olarak alanı boşalttık. Kaydırak ve demirbaşlar Muratpaşa Belediyesi'nin zimmetine geçti” demişti. Dönemin Muratpaşa Belediyesi Başkanı Süleyman Evcilmen ise bölge hakkındaki planını açıklayınca tepki çekmişti.


2014’teyiz hala açılmadı

Evcilmen “Proje çalışmasının ardından alanda 5-6 işletmeli bir yer oluşturulacak. Seyir terasları olacak, yürüyüş yolları yapılacak. Belediye olarak ihale açıp, işletmeleri kiralayacağız” ifadesiyle projesini açıklayınca bölge sakinleri “Anladık ki burada bir şekilde yine ticari yapıların önü açılacak” demişti. Bir buçuk yıldır nedense aquapark enkazı kaldırılmıyor ve 30 dönüm büyüklüğündeki alan, halkın kullanımına açılmıyor



Akdeniz Manşet




Geri Dön