20 / 04 / 2024

Defacto Kuzey Irak'ta mağaza açtı!

Defacto Kuzey Irak'ta mağaza açtı!

Irak'ın kuzeyi ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkileri fırsata çevirmek isteyen Türk hazır giyim firmaları, gözünü Kuzey Irak pazarına dikti



Türk markalarının ayrıcalıklı rağbet gördüğü Irak ve kuzeyinde bay ve bayan spor giyim dünyasının önde gelen markalarında olan DeFacto, Erbil'in Şoreş Caddesinde mağazasını törenle açtı.

Açılışa Erbil Valisi Nevzat Hadi, Türkiye Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Türkiye Erbil konsolosluğu Ticari Ataşesi Deniz Kutlu, Erbil Polis Müdürü Albay Abdulhalık Talat, DeFacto'nun Erbil Mağazası sahibi Saad Kerim, THY Erbil Müdürü Fevzi Süloğlu ile davetliler katıldı.

Yüksek iş hacmi ve yatırım teşvik yasalarıyla gelişmekte olan Kuzey Irak, adeta yatırımcı ve ihracatçıların gözde pazarı haline geldi.
Eskiden kalitesiz ve marka olmayan her türlü malzemenin bölgeye girdiğine dikkat çeken Erbil Valisi Nevzat Hadi, ama bölgede yaşanan değişikliklerle birlikte marka bir ihtiyaç gibi olduğunu kaydetti. Artık bölge insanın kaliteyi aradığını söyleyen Hadi, şöyle devam etti:

"Bölgede gözle görülen bir farklılıkla açılan yerlerin çoğu Türk ve dünya markasıdır. Mesela bugün burada DeFacto'nun açılışını yaptık. Bu da buradaki pazarın güçlü ve daimi olduğunu ve bölgede ekonominin geliştiğini gösteriyor. İnsanların geliri yükseldikçe artık iyi markaları aramaya başlıyorlar. Genel olarak bölgedeki pazarlarımıza ve Erbil'e bakıldığında pazarlarımızdaki malların çoğunluğu Türk markalardır. Bunu da burada Türk pazarın uzantısı olarak görüyor ve hissediyoruz. Dekorundan malzemesine kadar açılan yerler Türkiye'de ki pazarları hatırlatıyor. Bunun sebebi ikili ilişkilerin güçlü olduğunu hem de Türkiye'nin komşu ülke olduğunu gösteriyor. Zaten bölge hükümetinin de stratejisi bu tür projeleri desteklemektir."

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ise bölgede Türk markalarının açılmasını derinleşen ve genişleyen ekonomik ilişkilerin başka bir göstergesini teşkil ettiğini söyledi.

Bölgede büyük iş bölümü müteahhit firmaları teşkil ettiğini kaydeden Aydın Selcen, şunları kaydetti:

"Sayın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın belirttiği üzere ticaretin iyi siyasi ilişkilerin anahtarı olduğunun gerçeğinin altı çiziliyor. Bundan memnun oluyoruz. Burada çarşıda gezdiğimiz zaman buralarda hep Türkiye markalarını görüyoruz. Türkiye'nin adı burada bir kalitenin tescili anlamında kullanılıyor. Bundan da memnuniyetlik duyuyoruz. Gerek komşu ülkelerle rekabette, gerekse uzak doğu ülkelerle rekabette ön planda olduğumuzu görmekten memnuniyet duyuyoruz. İnşallah müteşebbislerimiz buraya daha fazla gelecek daha fazla yatırımlar yapacaklar. Yalnız burada al-sattan ziyade yatırım bekleniliyor. Bizde bu iyi ilişkileri daha da ilerletmek için ekibimizle çalışacağız."

Irak'ta artık insanlar markaya önem vermeye başladığını ifade eden Türkiye Erbil Ticari Ataşesi Deniz Kutlu, bölge insanının marka giyinmeye ve üst düzey mağazaları ziyaret etmeye başladığı vurguladı.

Bunun en son örneğini de burada açılan DeFacto mağazasında gördüklerini ifade eden Deniz Kutlu, "Bu nedenle bir çok Türk markası Erbil'de faaliyette. Bunun daha da artmasını bekliyoruz. Bizde burada elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Firmalarımızın bölgeye mutlaka gelip görmelerinde fayda olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'nin Irak'la ticaret hacminin 6 milyar dolar olduğunu kaydeden Kutlu, "Bunun 5,2 milyar doları ihracat. 5,2 milyar dolar ihracatın ise büyük bir bölümümü tekstil ve konfeksiyon ürünleri oluşturuyor. Bugünde burada DeFacto açılışındayız. Bu tür mağazaların ikili ilişkiler mutlaka etkisi var. Örnek Vali ve diğer tüm yetkililer bir üretim tesisin açılışından böyle bir yerin açılışına kadar her yere gidip açılışlara bizzat katılıp teşvik ediyorlar" diye konuştu.

DeFacto'yu Erbil'de açan Saad Kerim, ikili ilişkilerin ve bölgenin gelişmesi ile birlikte Türk markalarına büyük bir rağbet olduğunu söyledi.
Bölgede Türk markaları deyince akla kalite ve güven geldiğine dikkat çeken Saad Kerim, "Bu nedenle bizde Türkiye de önde gelen markalardan olan ve Akdeniz'in modası DeFacto'yu buraya getirdik. Gördüğünüz gibi büyük bir ilgi ve rağbet var. İnsanlarımız fiyatlardan da memnunlar. Hedefimiz daha çok Türk markasını bölgeye getirmektir" dedi.

Bölge insanının uzak doğu ürünlerinden şikayetçi olduğunu kaydeden Kerim, Türk markalarının bunu değerlendirmesini istedi.
Bölgede çok sayıda uzak doğu mallarının olduğuna dikkat çeken Saad Kerim, "Bundan dolayı bizde bu malların yerini uygun fiyatla dolduracak ve onlarla rekabeti şansa bırakmadan bu tür markaları piyasaya getiriyoruz. Umarım bu bölgede ve Erbil'deki eksikliği kapatırız" şeklinde konuştu.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler...

Türk markaları K. Irak'ta moda oldu  
 
 Irak'ın kuzeyi ile Türkiye arasında ikili ilişkilerin gelişmesiyle birlikte Türk hazır giyim firmaları da bölgede yeni mağazalar açmaya başladı. 

Türk hazır giyim markalarından DeFacto, Erbil'de bir mağaza açtı. Açılışa Erbil Valisi Nevzat Hadi ve Türkiye Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen de katıldı. Kuzey Irak, ihtiyaçlarının tamamına yakınını ithalatla karşılıyor.

Türkiye'de açtığı mağazalar zinciri ile moda sektöründe Akdeniz rüzgârları estiren DeFacto'yu Erbil'e taşıyan işadamı Saad Kerim, ikili ilişkilerin ve bölgenin gelişmesi ile birlikte Türk markalarının büyük bir rağbet gördüğünü söyledi. Bölgede Türk markaları deyince akla kalite ve güven geldiğine dikkat çeken Kerim, "Bu nedenle biz de Türkiye'de önde gelen markalardan olan ve Akdeniz modası DeFacto'yu buraya getirdik. Büyük rağbet var. İnsanlar fiyatlardan da memnun. Hedefimiz daha çok Türk markasını bölgeye getirmek." dedi. Kuzey Irak'ta çok sayıda Uzakdoğu malı olduğuna dikkat çeken Saad Kerim, "Bundan dolayı biz de bu malların yerini uygun fiyatla dolduracak ve onlarla rekabeti şansa bırakmadan bu tür markaları piyasaya getiriyoruz. Umarım bu bölgede ve Erbil'deki eksikliği kapatırız." diye konuştu.

Önceleri kalitesiz ve marka olmayan her türlü malzemenin bölgeye girdiğine dikkat çeken Erbil Valisi Nevzat Hadi, bölgede yaşanan değişikliklerle birlikte marka ürünlerin bir ihtiyaç haline geldiğini vurguladı. Hadi, "Bölgede gözle görülen bir farklılıkla açılan yerlerin çoğu Türk ve dünya markası. Mesela bugün burada DeFacto'nun açılışını yaptık. İnsanların geliri yükseldikçe artık iyi markaları aramaya başlıyor. Bölgedeki pazarlarımıza ve Erbil'e bakıldığında malların çoğunluğu Türk markaları. Bunu da burada Türk pazarın uzantısı olarak görüyor ve hissediyoruz. Dekorundan malzemesine kadar açılan yerler Türkiye'deki pazarları hatırlatıyor. Bu, ikili ilişkilerin güçlü olduğunu gösteriyor. Zaten bölge hükümetinin de stratejisi bu tür projeleri destekliyor." diye konuştu.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ise şu hali ile dahi bölgenin Türkiye'nin iş ortakları arasında ilk ona rahatlıkla girdiğini vurguladı.
Zaman

Hazır giyim firmaları Kuzey Irak seferinde!
  
Irak'ın Kuzeyi ile Türkiye arasında gelişen ilişkiler, giyimcileri de hareketlendirdi. Defacto'nun ilk mağazası Erbil'de açıldı

YÜKSEK iş hacmi ve yatırım teşvik yasalarıyla gelişmekte olan Kuzey Irak, adeta yatırımcı ve ihracatçıların gözde pazarı haline geldi. Eskiden kalitesiz ve marka olmayan her türlü malzemenin bölgeye girdiğine dikkat çeken Erbil Valisi Nevzat Hadi, ama bölgede yaşanan değişikliklerle birlikte markanın bir ihtiyaç gibi olduğunu kaydetti. Artık bölge insanının kaliteyi aradığını söyleyen Hadi, şöyle devam etti: 'Bölgede gözle görülen bir farklılıkla açılan yerlerin çoğu Türk ve dünya markasıdır. Mesela bugün burada DeFacto'nun açılışını yaptık. Bu da buradaki pazarın güçlü ve daimi olduğunu ve bölgede ekonominin geliştiğini gösteriyor.' Irak'ta artık insanların markaya önem vermeye başladığını ifade eden Türkiye Erbil Ticari Ataşesi Deniz Kutlu da, bölge insanının marka giyinmeye ve üst düzey mağazaları ziyaret etmeye başladığı vurguladı. Bunun en son örneğini de burada açılan DeFacto mağazasında gördüklerini ifade eden Deniz Kutlu, Bir çok Türk markası Erbil'de faaliyette. Bunun daha da artmasını bekliyoruz' dedi.
Akşam


Geri Dön