16 / 04 / 2024

Define arama şartları!

Define arama şartları!

Define arama yönetmeliği, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda belirtilen yerler dışında define aramalarında uyulacak esasları belirliyor. Peki yönetmeliğe göre, define arama şartları nelerdir?



Define arama şartları!

Define arama yönetmeliği, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda belirtilen yerler dışında define aramalarında uyulacak esasları belirliyor.


Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekiyor. 

Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilmesi gerekiyor. Ayrıca; define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildiriliyor. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskun, gayrimeskun, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait olduğu açıklanması gerekiyor.


Ayrıca, define iznin verilmesi için bazı koşulların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Peki, define arama şartları nelerdir?


-Define aranacak sahanın yetkili teknik elemana çizdirilmiş, İl Bayındırlık Müdürlüğünce tasdikli, 1/500 ölçekli tasviye münhanili haritası veya krokisi,


-Krokisi çıkarılamayacak ev ve bunun gibi yerler için ise ada, parsel ve çap numarasını belirten vaziyet planı,


-Uzaktan ve yakından olmak üzere çeşitli yönlerden çekilmiş net fotoğrafları,


-Define aranacak yer sahipli ise; gerçek kişilerden noterden tasdikli muvafakatname, tüzel kişilerden de yetkili organlarından alınacak muvafakat yazısı,

eklenir.


-Define aranacak yer 100 m2yi geçemez. Bu yer verilecek fotoğraflarla harita veya krokiler üzerinde işaretlenir.


-Mülki amir, define aranacak yerin 2863 sayılı Kanun'un 6ncı maddesinde belirtilen yerler ile tesbit ve tescil edilen sit alanları ve mezarlıklar içinde olup olmadığını, define aranmasından sakınca bulunup, bulunmadığını, en yakın müze müdürlüğüne tesbit ettirir.


-Müze Müdürlüğünce, müracaat uygun bulunduğu takdide define arama ruhsatı verilir. Ruhsatname bir yıl sürelidir. Define araması aralıksız en çok bir ay devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere mülki amirce en çok bir ay daha uzatılabilir.


-Define araması, define aranacak yere en yakın müzeden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Maliye ve Gümrük ve İçişleri Bakanlıklarının mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılır.



Define Arama Yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulis.com




Geri Dön