24 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi için son 4 gün!

Değer artış kazancı beyannamesi için son 4 gün!

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı için vergi ödeniyor. Değer artış kazancı beyannamesi için son 4 gün bulunuyor..



Değer artış kazancı beyannamesi için son 4 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı için vergi ödeniyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan gayrimenkullerin, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanma k üzere 10.600 TL olarak uygulanıyor.


Yapılan hesaplamalara göre istisna haddini aşan kazançlar için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Vergi ödemeleri için mükellefler beyanname veriyor.


Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyordu.


Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu süre 31 Mart'a kadar uzatıldı. Buna göre, değer artış kazancı beyannamesi için son 4 gün bulunuyor.



Gayrimenkul iktisap tarihi nedir?



Işıl Seren KESKİN




Geri Dön