24 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi için son gün bugün!

Değer artış kazancı beyannamesi için son gün bugün!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı beyannamesi bulunuyor. 2 taksitte ödenebilen değer artış kazancı beyannamesi için son gün bugün...



Değer artış kazancı beyannamesi için son gün bugün!


Gelir vergisi süresi elektrik kesintisi nedeniyle uzatıldı!


Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı beyannamesi bulunuyor. 


Bu vergi her taşınmaz malını satan tarafından değil, bazı koşullar altında istisnadan yüksek kazanç elde edenler tarafından ödeniyor.


Bu vergi mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaten 5 yıllık süre içerisinde elden çıkarılması halinde doğuyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


2014 yılında taşınmazını satarak bu bedelden yüksek kazanç elde edenler 31 Mart'a kadar beyanname vererek vergi borcunu ödeyebiliyor.


Buna göre, değer artış kazancı beyannamesi için son gün bugün olup, taksit ödemeleri de bugün son buluyor. Verginin 2. taksit ödemeleri Temmuz ayında ödeniyor.




Değer artış kazancı süre hesaplama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön