26 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi için son gün yarın!

Değer artış kazancı beyannamesi için son gün yarın!

Gayrimenkul alım satım işlemi "ticari kazanç" hükümleri kapsamında değilse, kazanç "değer artış kazancı" beyannamesi verilerek vergilendiriliyor. 2015 yılı değer artış kazancı beyannamesi için son gün yarın...



Değer artış kazancı beyannamesi için son gün yarın!

Gayrimenkul alım satım işlemi "ticari kazanç" hükümleri kapsamında değilse, elde edilen kazanç "değer artış kazancı" hükümlerine göre tespit edilerek vergilendiriliyor.


Değer artış kazancı vergisi bir önceki sene içerisinde yapılan gayrimenkul satışının vergilendirme esaslarını taşıması halinde ödeniyor.


Değer artış kazancının vergilendirme esasları ise şu şekilde;


Taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor. Vergilendirme, mal ve hakların iktisap şekli ve elden çıkarılma süresine göre yapılıyor. 


Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı olup; İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup; 2015 yılında bu sınırın üstünde gelir elde edenler vergi ödüyor.


Değer artış kazancı için beyannameler, 31 Mart'a kadar veriliyor. Buna göre değer artış kazancı beyannamesi için son gün yarın.


İki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinin ilk taksit ödemeleri de 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.


Değer artış kazancı endeksleme formülü!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön