27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi nasıl doldurulur?

Değer artış kazancı beyannamesi nasıl doldurulur?

Taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor. Bu kazanç için beyan veriliyor. Peki, değer artış kazancı beyannamesi nasıl doldurulur?



Değer artış kazancı beyannamesi nasıl doldurulur?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca belirlenen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Ancak beyannameyi hereks vermiyor; elde edilen kazancın belirlenen istisna bedelini aşması halinde veriliyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Belirlenen bu bedelin üzerinde kazanç elde eden kimseler beyanda bulunarak vergi ödemek ile mükellef oluyor. Peki, değer artış kazancı beyannamesi nasıl doldurulur?


Değer artış kazancı beyannamesi, 1 - 25 Mart 2015 tarihleri arasında vergi dairesinden ödenebiliyor.


Gelir Vergisi;

Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile,

Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

Anlaşmalı bankalardan,

Tüm vergi dairelerinden

ödenebiliyor.


Mükellefler, 2014 yılında elde ettikleri gelirin beyanı konusunda her türlü bilgi için hafta içi 09:00-19:00 saatleri arasında Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayabilirler.



Miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön