27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi son günü bugün!

Değer artış kazancı beyannamesi son günü bugün!

Değer artış kazancı için beyannamelerin 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyordu. Ancak mükellefler için beyanname süresi önce 31 Mart'a sonra 2 Nisan'a kadar uzatıldı. Buna göre, değer artış kazancı beyannamesi son günü bugün...



Değer artış kazancı beyannamesi son günü bugün!

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler nasıl vergiye tabi tutuluyorsa, satışından da elde edilen gelirler bazı koşullarda vergilendiriliyor.


Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Buna karşın vergi, taşınmaza 5 seneden fazla sahip olup da satış yapanlar tarafından ödenmiyor. 


Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi ile bulunuyor:


- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,

- Ödenen vergi ve harçlar.


Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannamelerin 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyordu. Ancak mükellefler için beyanname süresi önce 31 Mart'a sonra 2 Nisan'a kadar uzatıldı. 


Buna göre, değer artış kazancı beyannamesi son günü bugün olup, mükelleflerin vergi ödemeleri için mesai bitimine kadar beyannamelerini vererek ilk taksit borcunu ödemeleri gerekiyor.



Değer artış vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön