23 / 04 / 2024

Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi!

Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi!

Değer artış kazancı gelir vergisi, gayrimenkul alım satımı sürecinde ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Ödeme için öncelikle değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor..



Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi!

Değer artış kazancı gelir vergisi, gayrimenkul alım satımı sürecinde ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Değer artış kazancı vergisi mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup, bu bedel her sene yeniden belirleniyor.


Buna göre, 2013 yılında elde edilen gelirin 9.400 Türk Lirasından yüksek olması durumunda vergi ödeniyor.


İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor.


Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname veriliyor. 


Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödeniyor.



Değer artış kazancı vergisi ödeme zamanları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön