18 / 04 / 2024

Değer artış kazancı istisna 2015!

Değer artış kazancı istisna 2015!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde, taşınmaza 5 yıl sahip olunmuşsa, elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor. Peki, değer artış kazancı istisna 2015 ne kadar?



Değer artış kazancı istisna 2015!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde, taşınmaza 5 yıl sahip olunmuşsa, elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor. Peki, değer artış kazancı istisna 2015 ne kadar?


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisnadır.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniliyor. 


Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;

— Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

— Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.


Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor.


Değer artış kazancı vergisi, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için beyannamelerin de 31 Mart'a kadar verilmiş olması gerekiyor.


Değer artış kazancı vergisi alan bankalar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön