27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı nasıl vergilendirilir?

Değer artış kazancı nasıl vergilendirilir?

Gayrimenkul alım satım işlemi "ticari kazanç" hükümleri kapsamında değilse, elde edilen kazanç "değer artış kazancı" hükümlerine göre tespit ediliyor. Peki, değer artış kazancı nasıl vergilendirilir?



Değer artış kazancı nasıl vergilendirilir?

Gayrimenkul alım satım işlemi "ticari kazanç" hükümleri kapsamında değilse, elde edilen kazanç "değer artış kazancı" hükümlerine göre tespit ediliyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturmaktadır:

- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

- Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.


Vergilendirme, mal ve hakların iktisap şekli ve elden çıkarılma süresine göre yapılıyor. Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır.


İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilecektir.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup; 2015 yılında bu sınırın üstünde gelir elde edenler vergi ödüyor.


Değer artış kazancı için beyannameler, 31 Mart'a kadar veriliyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinin ilk taksit ödemeleri de 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.



Değer artış kazancında ÜFE oranları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön