24 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergi ödemeleri için son 6 gün!

Değer artış kazancı vergi ödemeleri için son 6 gün!

Değer artış kazancı mükellefleri, vergi borçlarını Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksitte ödüyor. 31 Mart'ta sona erecek Değer artış kazancı ödemeleri için son 6 gün bulunuyor...



Değer artış kazancı vergi ödemeleri için son 6 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların satışında değer artışı dolayısı ile gelir vergidi ödeniyor.


Kanun gereğince; taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.


Ancak, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Ayrıca, değer artış kazancı vergisi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Kazancın bu bedel üzerinde olması halinde beyanname verilerek vergi ödeniyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Vergide bazı indirimler yapılabiliyor. Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler şu şekilde;

*Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

*Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.


Değer artış kazancı vergisi için beyannameler de ödemeler de 31 Mart'a kadar veriliyor. Buna göre, değer artış kazancı ödemeleri için son 6 gün bulunuyor.


Değer artış kazancı nasıl beyan edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön