24 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti hangi ay ödenir?

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti hangi ay ödenir?

Mesken, işyeri, arsa gibi gayrimenkullerini satın aldıktan itibaren 5 sene içerisinde satan kimseler vergi mükellefi oluyor. İki taksitte ödenebilen değer artış kazancı vergisi 2. taksiti hangi ay ödenir?



Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti hangi ay ödenir?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturmaktadır.


• Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

• Voli mahalleri ve dalyanlar,

• Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

• Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.


Buna göre mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerini satın aldıktan itibaren 5 sene içerisinde satan kimseler vergi mükellefi oluyor.


Değer artış kazancı vergisi, bir önceki sene içerisinde yapılan satış için yapılıyor. Buna göre 2014 yılında elden çıkarılan taşınmazın vergisi 2015 yılında; 2015 yılında elden çıkarılan taşınmazın vergisi ise 2016 yılında ödeniyor.


Vergi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Elde edilen kazancın istisna haddini aşması halinde ödemeler iki eşit taksit halinde yapılabiliyor.


Verginin ilk taksiti Mart ayında ödendi. Peki, değer artış kazancı vergisi 2. taksiti hangi ay ödenir?


Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.


Değer artış kazancı vergisi online ödeme!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön