29 / 03 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2. taksitleri için son 10 gün!

Değer artış kazancı vergisi 2. taksitleri için son 10 gün!

Taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Vergi, yılda iki taksitte ödeniyor. Değer artış kazancı vergisi 2. taksitleri için son 10 gün bulunuyor..



Değer artış kazancı vergisi 2. taksitleri için son 10 gün!

Taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak belli bir süre içinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince 01.01.2007 tarihinden önce iktisap edilmiş olan gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde dört yıllık süre esas alınacaktır. 


Diğer taraftan 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazancın vergilendirilmesinde ise beş yıllık süre söz konusu olacaktır. 


Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.Elde edilen kazançta vergilendirilecek kısma, "safi değer artışı" deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Elde edilen kazancın beyan konusu edilip edilmeyeceği, gelirin istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. 


Eğer elde edilen kazanç istisna haddini aşıyorsa; aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. 


Taşınmaz malların elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.


Değer artış kazancı vergisi 2. taksit zamanı:

İlk taksit ödemeleri Mart ayında yapılan değer artış kazancı vergisinin ikinci taksitleri Temmuz ayında ödenecek olup; Değer artış kazancı vergisi 2. taksitleri için son 10 gün bulunuyor.


Satılan evin gelir vergisi!



Geri Dön