25 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 4 gün!

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 4 gün!

Taşınmaz malını satan kimselerin ödemek ile mükellef olduğu masraflar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Senede iki taksitte ödenebilen değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 4 gün bulunuyor...



Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 4 gün!

Taşınmaz malını satan kimselerin ödemek ile mükellef olduğu masraflar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Vergityi, taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkaranlar ödüyor.


Ancak satışı gerçekleşen taşınmaz mala, beş yıldan daha fazla sahip olunması durumunda satıştan elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Örneğin, 2011 yılında taşınmaz satın aldığınızı ve 2014 yılında sattığınızı düşünelim. Elde ettiğiniz gelir için 2015 yılında beyanname vererek vergi ödemeniz gerekiyor.


Ancak, 2008 yılında aldığınız taşınmazı 2014 yılında sattığınızı düşünelim. İktisap tarihinden itibaren 6 sene geçmesi sebebiyle 2015 yılında vergilendirilmeyeceksiniz.


Mükelleflerin vergi için öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. Beyannameler vergi dairesine 31 Mart'a kadar veriliyor. 


Değer artış kazancı vergisi 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti de Mart ayında ödeniyor. Buna göre, değer artış kazancı ödemeleri için son 4 gün bulunuyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında ödeniyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Vergide bazı indirimler yapılabiliyor. Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler şu şekilde;

*Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

*Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.


Değer artış kazancından doğan gelir vergisi hesaplama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön