25 / 04 / 2024

Değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı kalktı mı?

Değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı kalktı mı?

Bedelli olarak edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Peki, değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı kalktı mı?



Değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı kalktı mı?

Bedelli olarak edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor.


Yukarıdaki taşınmaz mal ve hakların elden çıkarılması halinde, elde edilen kazancın belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde değer artış vergisi ödeniyor.


Söz konusu istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Buna göre gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.


Gelir Vergisi Kanununda gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak tanımlanmış, hangi tür kazanç ve iratların gelire dahil olduğuna ve gelirin nelerden oluştuğuna yer verilmiştir. Söz konusu kazanç ve iratlar aşağıdaki gibidir:


1. Ticari kazançlar,

2. Zirai kazançlar,

3. Ücretler,

4. Serbest meslek kazançları,

5. Gayrimenkul sermaye iratları,

6. Menkul sermaye iratları,

7. Diğer kazanç ve iratlar


Peki, değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı kalktı mı?

2014 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gayrimenkul alım-satımı sırasında vergisel yükümlülüklerin eksiksiz yerine getirilmesi için, mükelleflerin doğru yönlendirilmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan rehber gereğince, gayrimenkul satışlarında değer artı kazancı vergisi için 5 yıl sınırı devam ediyor.



Tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön