20 / 04 / 2024

Değer artışından belediyeler pay alacak!

Değer artışından belediyeler pay alacak!

İmar planlarının yapımındaki süreç daha şeffaf ve hesap verilebilir hale getirilecek,imar uygulamaları daha adil ve hızlı yapılacak ve imar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyeler pay alacak.



İmar mevzuatında yapılacak değişikliklerle  imar planlarının yapımındaki süreç daha şeffaf ve hesap verilebilir hale getirilecek,imar uygulamaları daha adil ve hızlı yapılacak ve imar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyeler pay alacak. 


Ekonomi yönetiminden alınan bilgiye göre, imar mevzuatında bir dizi düzenlemeye gidilecek.


Yapılacak düzenlemelerle "imar planlarının yapımındaki sürecin daha şeffaf ve hesap verilebilir hale getirilmesi", "imar uygulamalarının daha adil ve hızlı bir şekilde yapılması" ve "imar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyelerin pay alması" amaçlanıyor.


İmar uygulamalarında şeffaflık sağlanması kapsamında imar planları ve değişiklikleri taslak ve kesinleşmiş halleriyle belediyenin internet sitesinde, belediyenin herkesin rahatlıkla görebileceği panosunda, muhtarlıklarda ilan edilecek, ayrıca mahalli bir gazetede özet olarak duyurulacak.


İmar planı yapma ve onama yetkisi olan tüm kamu idarelerinin imar planlarının her aşaması Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu amaçla oluşturulan web sitesinde yayınlanacak. Planların yapımı, kabul edilen planların askıya çıkarılması, imar uygulaması ve yapı ruhsatı gibi temel süreçlere ilişkin mevzuattaki düzenlemeler konusunda kamuoyu web üzerinden belediyelerce bilgilendirilecek.


Uygulama imar planı yapıldıktan sonra en geç 2 yıl içerisinde parselasyon planlarının yapılması zorunlu olacak.


Parselasyon planı etaplar halinde yapılabilecek, ancak imar planı sahası bir bütün olarak ele alınarak Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) aynı oranda kesilecek. Etaplar halindeki yapılan uygulamalarda kesilecek DOP miktarı farkı etaplar arasında yüzde 3’ü geçmeyecek.


Yapılaşma bulunan ve ayni olarak alınamayan veya eksik alınan alanlarda DOP nakdi olarak da alınabilecek.


Nüfusu 10 binden az olan belediyeler imar planlarını ve parselasyon planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kanalı ile İLBANK’a ücretsiz olarak yaptırabilecek.


İlk defa yapılan imar planları


DOP ve Kamu Ortaklık Payı (KOP) birleştirilerek minimum yüzde 30 ila maksimum yüzde 40’a kadar alınmak üzere yeni bir Düzenleme Ortaklık Payı tanımı yapılacak. DOP+KOP’un yüzde 40’ının üzerinde çıkması halinde bu orandan fazla olan kısım ilgili idarelerce kamulaştırılacak.


İmar uygulaması yapıldıktan sonra yeni bir uygulama yapılması


İmar Affı Kanunu'na göre parselasyon planları ( imar uygulaması) yapılmış yerlerde İmar Kanunu'nda öngörülen oranı geçmemek kaydıyla Kanunun arazi ve arsa düzenlemesine yönelik maddesine göre parselasyon planı yapılarakimar uygulaması gerçekleştirilebilecek.


Bu uygulama kapsamında yerinde parsel verilmeyenlere eş değer yapılaşma veya değerleme yöntemine göre en yakın yerden parsel verilecek. Söz konusu alanlardaki kamu taşınmazlarından kamu alanlarına ayrılanlardan arta kalan kısmı şahıslarla hisseli hale getirilecek. Uygulama yapılmadan önce hissedarların talep etmeleri halinde hisseleri aynı parselde toplanacak.


AA


Geri Dön