29 / 03 / 2024

Dekorasyon mutlulukla bağlantılıdır!

Dekorasyon mutlulukla bağlantılıdır!

Mimar Akşen Zincircioğlu, “Dekorasyon, yaşanan mekanların kullanım amaçlarına uygun olarak en verimli, estetik ve sanatsal bir şekilde düzenlenmesidir. Dekorasyon profesyonellik ve tecrübe gerektirir” dedi.



Mimar Akşen Zincircioğlu Sabah’ın sorularını yanıtladı.  


Gaziantepli dekorasyona önem veriyor mu?

Elbette veriyor. Gaziantep hızla büyüyen bir sanayi şehri. Bu anlamda maddi yönden de güçlü bir şehir. Dekorasyonda en başarılı sonuçları alabilmek için müşterinizin bütçe sıkıntısı olmaması gerekiyor. Bu demek değil ki, mimar çok para harcatır. Üç liraya yaptıracağınız işi, beş liraya yaptırır. Asla değil. İyi bir mimar müşterisinin bütçesine göre en doğru kararları alır ve uygular. Elbette sıkıntısız bir bütçeyle en kaliteli işler çıkar. Halk arasında maalesef böyle kaygılar ve korkular var içmimarlara karşı. Sanılıyor ki işimizi bir içmimara verirsek her şey çok pahalıya mal olur. Tam tersi dekorasyon işi profesyonellik ve tecrübe gerektiren bir iş. Tecrübeli ve doğru referansları olan bir içmimara kendilerini koşulsuz teslim etmelerini öneririm. Mimarla çalıştıkları taktirde Antep tabiriyle ‘yanılmazlar’. Harcadıkları paranın karşılığını fazlasıyla alırlar. Sonuç yüksek bütçeyle de düşük bütçeyle de olsa kaliteli çıkar. Ayrıca mimarın sürekli çalıştığı firmaların indirim ve imtiyazlarından da faydalanırlar. Müşteri ile mimar arasındaki güven ilişkisi çok önemli. Müşteri güvenmediği bir mimarla çalışmamalı, tabi mimar da kendisine güvenmeyen bir müşteriye iş yapmakta zorlanır. Her şeyden önce bu güven tam mı ona bakmak lazım. 


-Belki piyasada dekorasyonu pahalıya getiren uygulamalar korkutuyordu insanları…

-Bu güveni zedeleyen insanlar var maalesef piyasada. Yani para odaklı çalışan, müşterisini götürdüğü her firmadan komisyon almaya çalışan ve aslında bu parayı müşteriye hissettirmeden onun cebinden alan insanlar var. Ben bunun hırsızlık olduğunu düşünüyorum. Bu durum belki de halkın içmimardan çekinmesine sebep oluyor. Çalıştığım tüm müşterilerimle para hesaplarını şeffaf tutmuşumdur. Bu sebeple anahtar teslimi iş yapmayı tercih etmeyenlerdenim. Müşterimin projesini hazırlayıp, onunla anlaştıktan sonra malzeme seçimlerini birlikte yaparız. Hiçbir zaman esnaf ile müşterimin arasına para konusunda girmem. Özetlemek gerekirse tavsiyem öncelikle para konusunda güvenecekleri bir mimarı seçmeleri ve mimarın daha önceki işlerine bakarak beğenirlerse işi teslim etmeleri olacaktır. İşi teslim ettikten sonra da çok fazla müdahaleci olmamak, yine işin güzel çıkması için önemli. Antep’in bir sözü var ‘ekmeği ekmekçiden alacaksın’ diye. İşte aynen öyle. Her dekorasyon yapılır, tadilat yapılır vs. diyen insanla çalışmak doğru değil. Güvenilir, işinde tecrübeli, başarılı referansları olan bir içmimar seçmek en güzel sonuca ulaşmak için ilk adım.


Dekorasyon işinde aradığınızı buldunuz mu?

Ben işine aşık biriyim. Yine dünyaya gelsem yine mimar olmak isterdim. İşimi severek, keyif alarak yapıyorum. Pek çok evin, villanın, işyerinin, ofisin tadilat ve dekorlarını yaptım. Her bitirdiğim iş bebeğim gibi başka bir heyecan. 

Bu kadar çok sevince aradığını bulmak, bulmamak söz konusu değil. Zengin olmadım ama işim mutluluğum oldu. Finaldeki müşteri memnuniyeti ve teşekkürler en büyük zenginliğim. 


Dekorasyonun yaşantımız açısından önemi nedir?

Dekorasyon modern insanın olmazsa olmazlarından. İnsanlar yaşadıkları mekandan oldukça etkilenirler. Dolayısıyla kendi bütçesi ve kendi zevkiyle oluşturduğu mekanın ferahlığı, estetiği, konforu direkt yaşam standardını belirler. Her insan doğası gereği yaşadığı mekanı seveceği, içinde mutlu olacağı hale getirmeye çalışır. Bu eminim mağarada yaşayan ilkel insandan beri böyle. Sana ait, senin için tasarlanmış, sana uygun mekan huzur verir. Yani dekorasyon mutlulukla birebir bağlantılı diyebiliriz. Bu anlamda dekorasyonun kişiye özel olması da çok önemli. Bir apartmana girdiğinizde her dairenin planı aynı olmasına rağmen, hepsinin bambaşka döşendiğini görürsünüz. İşte bu, konunun ne kadar kişisel, kişiye özel olduğunun da kanıtıdır. Bu anlamda mimarın en önemli görevlerinden biri de müşterisini tanımak ve onun içinde kendini mutlu hissedeceği mekanı en doğru şekilde tasarlayıp yorumlamaktır. Günümüzde dekorasyon her alanda sürekli artan malzeme çeşitliliği, gelişen teknolojik imkanlar, sınırsız tasarımlar ile büyüleyici mekanlar yaratma seçenekleri sunuyor. Bence kimse kendini bu güzelliklerden mahrum bırakmamalı. 


Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Gaziantepliyim. 1995-2002 yılları arasındaki üniversite için İstanbul’da olmam dışında hep buradaydım ve buradayım. Gaziantep Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul’da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar mimarlık bölümünü bitirdim. Mesleğimde 14 yıl geride kalmış. Evliyim. 8 yaşında bir oğlum ve 3 yaşında bir kızım var. İnşaat mühendisi eşimle birlikte kurduğumuz bir aile şirketimiz var. Ofisimizde mimari ve statik projeler ile dekorasyon projesi ve uygulama işleri yapıyoruz. Bunun dışında 3 yıldır Gaziantep’te bir özel üniversitede mimarlık ve içmimarlık öğrencilerine yarı zamanlı olarak ders veriyorum. Şu an ayrıca aynı üniversitenin master programında tezimi tamamlamak üzereyim. Çok yakında çıkmak üzere olan bir şiir kitabım var. Gaziantep’i ve Gaziantepli olmayı seviyorum. 



Adem KESENEK/Gaziantep Sabah Gazetesi


Geri Dön