28 / 03 / 2024

Dekorasyonda taş devri yaşanıyor

Dekorasyonda taş devri yaşanıyor

Dayanıklı bir malzeme olması nedeniyle tarih boyunca dış mekanlarda tercih edilen taş, konut ve villa projelerin yeni gözde dekorasyon malzemesi oldu



Dış mekanlarda çeşme, bank, masa ya da iç dekorasyonda şömine, sehpa ve ayna olarak kendine yer bulan taş tasarımı, önemli bir sektör olma yolunda da hızla ilerliyor. Taş, estetik duruşu, doğallığı ve dayanıklılığı ile ilgi çekiyor.

Bahçelerin ve iç mekanların yeni tasarım objesi haline gelen taş, önemli bir sektör olma yolunda ilerliyor. Dayanıklı bir malzeme olması nedeniyle tarih boyunca dış mekanlarda tercih edilen bir malzeme olan taş, estetik duruşu, doğallığı ve dayanıklılığı ile ilgi çekiyor. Taş, konutlar ve konut projelerindeki açık alanlarda çeşme, masa, bank ya da iç dekorasyonda da şömine, masa, sehpa ve ayna olarak kendine yer buluyor. Taş tasarımlarda imalat süresi 20 gün ile 3 ay arasında değişiyor

OLUMLU VE POZİTİF AMBİYANS

Taş tasarımları yapan Harman Tasarım'ın Kurucusu Nuray Harman, konutlar için taş ürünlerin artık dekoratif amaçlı kullanılmaya başlandığını belirterek, küfeki taşının kolay işlenilebilir olması, şekil ve tasarım yapılabilmesi açısından önemli olanaklar sunduğunu, ambiyans olarak da sıcak bir atmosfer sunduğunu söyledi.

Harman, Türkiye'de konutlarda taşın çok sık kullanılan bir materyal olduğunu ancak genellikle hep birbirine benzer taşlar ve tasarımların göze çarptığını aktararak, "Bu da tek düze bir görüntüye neden oluyor. Konut projelerinde yeni materyaller denemekten kaçınmamalı ve bu şekilde yaşam alanlarına yeni ambiyanslar, farklı görünümler kazandırılmalı diye düşünüyoruz. Küfeki taşının bu anlamda çok olumlu, pozitif ve sıcak bir ambiyans yarattığı söylenebilir. Bir taşın dokusu ve yapısı ile bile bir ortama inanılmaz farklılık katabileceği gözden kaçırılmamalı" dedi.

YENİ SİTELERDEN TALEP

Taş dekoratif ürünlerinin maliyeti ürün, tasarım ve işçiliğe göre değişiyor. Şömineler 2 bin 100 TL-4 bin 500 TL arasında, masalar bin 600 TL-2 bin 500 arasında, dresuarlar bin 650 TL-2 bin 500 TL arasında, sehpalar bin TL-bin 800 TL arasında, çeşmeler bin TL-6 bin 500 TL arasında fiyatlara sahip. Aplikler 120 TL'den başlıyor. Banklar ise 2 bin 200 TL'den başlayıp, 4 bin 500 TL'ye kadar çıkabiliyor. Nuray Harman, taşta işçilik ve tasarımın çok önemli faktörler olduğunun altını çizdi. Türkiye zaten sahip olduğu taş ve mermer ocakları ile dünyada bu anlamda adeta bir cennet olarak gösteriliyor. Türkiye'nin dünya rezervinin yüzde 80'ini elinde tuttuğunu aktaran Harman, "Türkiye'de farklı alanlarda da benzeri birçok materyalin rahatlıkla işlenerek, sektörel anlamda değer kazanabileceği görüşündeyiz. Küfeki taşını biz konutlara kazandırdık, başkaları da diğer taşları kazandırabilir" diye konuştu.

Taş dekoratif ürün olarak daha çok villalar, özel konut projelerinde tercih ediliyor. Nuray Harman, alanında değişik bir tarz, ambiyans yaratmak isteyenlerin taş tasarımını tercih ettiğini kaydetti.

Harman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni siteler bazında değerlendirildiğinde yoğun bir talepten söz etmek mümkün. Kullanım kolaylığı, farklılık ve kattığı ambiyans daha yaygın şekilde görülebiliyor. Yaz sezonunda en çok tercih edilenler genellikle fener ve taş objeler olurken, kış döneminde ise şömine ve aksesuvarları daha çok tercih ediliyor."
Hürriyet Emlak


Geri Dön