20 / 04 / 2024

Demir fiyatları yüzde 60 arttı

Demir fiyatları yüzde 60 arttı

İnşaat sektöründe maliyetin yüzde 20'sini oluşturan demir fiyatı son bir ayda yüzde 60 arttı



Demir-çelik sektöründe fiyatlar tavan yaptı. İç piyasadaki talep artışına, Çin'in uluslararası piyasalardan hurda toplaması da eklenince fiyatlar ton başına 800 dolardan 1325 dolara çıktı.

Krizin etkilerinin azalmaya başladığı son dönemlerde sanayi sektöründeki talep artışı, hammadde fiyatlarının fiyatlarını uçurdu. Özellikle inşaat sektöründe yaşanan hareketlenme sektörün ana hammaddesi olan demir-çelik fiyatlarındaki yükselişe hız kazandırdı.

Kriz sonrası talep artışı ile birlikte dünya piyasalarında demir-çelik fiyatlarında yaşanan yükselişlerin ardından Türkiye'nin en büyük yassı çelik üreticileri Erdemir ve Kardemir de ürün fiyatlarını 1 Nisan itibarıyla yüzde 18'e varan oranlarda arttırdı.

İnşaat sektörünün amiral gemisi demir-çelikteki fiyat artışı müteahhitleri zor durumda bırakırken ileride konut fiyatlarındaki artışın da sinyalini veriyor. Uzmanlar, inşaattan otomotive, beyaz eşyadan altyapıya kadar pek çok sektörün temel girdisi olan demir-çelik fiyatlarındaki artışın enflasyondaki artış eğilimini yükselteceğini belirtiyor.

Avrupalı sanayici tedirgin

Dünyada demir cevherinin fiyatının hızla artmaya başlaması Avrupalı sanayiciyi de tedirgin etmeye başladı. Avrupalı çelik ve otomobil üreticileri, dev madencilik şirketlerinin aralarında anlaşarak demirin fiyatına yüzde 80 zam yapacağını açıklamasının ardından fiyat artışının Avrupa sanayiini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden Avusturyalı BHP Billiton, İngiliz-Avustralya ortaklığındaki Rio Tinto ve Brezilyalı Vale SA, hafta başında demir cevherinin fiyatlarını artık yıllık yerine çeyrek dönemlik periyotlarda belirleyeceklerini, Japon çelik üreticileriyle de anlaştığını duyurmuştu.

Demir cevheri madencilik şirketleri ile çelik üreticileri, yaklaşık 40 yıldır bu ürünün fiyatının bir yıl boyunca ne olacağını belirleyen referans fiyat üzerinde anlaşıyordu. Özellikle Çin'deki büyüme nedeniyle yükselen talep bu piyasadaki fiyatların oynaklığını arttırdığı için yıllık fiyatların spot piyasadan önemli ölçüde ayrışmasına neden oluyordu.

Bu uygulamanın terk edilmesi demir cevherinin de ham petrol gibi emtia olarak alım satımına imkân sağlarken spekülatörlerin de dikkatini çekecek.

Brezilyalı Vale, anlaşmanın ardından Japonya fabrikalarından yüzde 90 fiyat artışı sağladı. Üç şirketin toplam üretimi dünya demir cevheri üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor. Demirin artan fiyatının yarattığı domino etkisi, maliyetleri yükselen çelik üreticileri açısından yeni fiyat artışlarını kaçınılmaz kılıyor. Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal'ın Üst Yöneticisi (CEO) Lakshmi Mittal, hammadde maliyetlerindeki artışların çelik fiyatlarını yüzde 21 oranında yukarı itebileceğini ifade etti.
Cumhuriyet


Geri Dön