29 / 03 / 2024

Demir İnşaat Rusya yatırımlarını askıya aldı!

Demir İnşaat Rusya yatırımlarını askıya aldı!

Demir İnşaat, ülkede yaşanan gerilim ortamı nedeniyle planlarını askıya aldı. Büyükçekmece’ deki projesini satışa sunan şirket, İstanbul Sultangazi ve de İzmir Gaziemir’de konut projeleri geliştirecek.



GEÇTİĞİMİZ gün Rusya’daki gerilim nedeniyle bölgedeki şirketini kapatma kararı alan İş GYO’dan sonra, Demir İnşaat’ta Ukrayna projelerini rafa kaldırdı. Ukrayna’nın Kiev ve Vinnitsa şehirlerinde arsa alan ve bu illere 500 milyon dolar değerinde otel, alışveriş merkezi ve konut inşa etmeye hazırlanan şirket projelerini durdurdu. Mayıs ayında ülkeyi ziyaret edip son durum hakkında kamu yetkilileri ile görüşeceklerini söyleyen Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Kiev’de 530 dönüm, Vinnitsa’da 22 dönüm arsamız vardı. Ancak ülkede yaşanan sokak olayları ekonomiyi de etkiledi. Bizim gibi Türk firmaları projelerini bekletme kararı aldı. Biz 500 milyon dolar yatırım yapıp, 700-800 milyon dolarlık bir dönüş bekliyorduk ama olmadı” dedi. 


860 MİLYONLUK YATIRIM


Yurtdışı projelerini bekleten Demir İnşaat, yurtiçinde 3 yeni projeye başlıyor. Büyükçekmece’de 6 blokta 449 konut ve 39 ticari birimden oluşan ‘Demir La Vida’ projesini satışa sunan şirket, İstanbul Sultangazi’de 1200-1300 birimlik kentsel dönüşüm projesi inşa edecek. Şirket Eylül ayında ise  İzmir  Gaziemir’deki 500 dairelik projesini satışa sunacak. Şirketin Beylikdüzü’nde yapımına devam ettiği Demir Romance projesi ile birlikte 4 projesi için yapacağı yatırım 860 milyon lirayı bulacak. 


TAM KATI İSTİYORLAR


Proje, İngiliz, Alman, Rus ve Orta Doğulu yatırımcıların ilgi gösterdiğini söyleyen Hamit Demir, metrekare satış fiyatlarının 3 bin ile 4 bin lira arasında değiştiğini söyledi. Kat karşılığı anlaşması ile hayata geçen projede yüzde 59 hak sahibi olduklarını belirten Demir, “Yerli yatırımcılar 7 ya da 9 daireyi birleştirip almak istiyorlar. Bu gibi durumlarda fiyat 1 milyon 200 bin liradan başlıyor” dedi. Demir, projede bir bloğun iş oteli şeklinde planladığını kaydetti.


Akıllı ev aidat düşürdü


HAMİT Demir, akıllı ev teknolojisi ile inşa edilen La Vida projesinde elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin azaldığını söyledi. Demir, 100 metrekarelik bir dairede ortalama aidat bedelinin 150 lira olacağını ifade etti.


Konuta zam kaçınılmaz


İSTANBUL’da arsa maliyetlerinin artması nedeniyle inşaat şirketlerinin kar marjının düştüğünü söyleyen Hamit Demir, “Geçen yılın son aylarında Türkiye’de yaşanan olaylar sonrası döviz artı ve inşaat girdileri yüzde 20-30 zamlandı. Döviz geri geldi ama zam sabit kaldı. Bu nedenle bu yıl mayıs ayından itibaren konutlara zam gelecek. Bu kaçınılmaz bir durum” dedi.


Hürriyet



Geri Dön