19 / 03 / 2024

Demirin tonu 1100 ile 1150 TL aralığında!

Demirin tonu 1100 ile 1150 TL aralığında!

Çin'in dünya piyasalarından demir talebinin artmasıyla Nisan ayı başında tonu 1300 liraya kadar çıkan demir fiyatları düşüşe geçti



Konya'da 1. Organize Sanayi'de faaliyet gösteren Şen Demir A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Veli Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, demir fiyatlarının, geçtiğimiz ay Çin'in dünya piyasalarından aşırı demir talebi ve imalatçıların yakaladıkları havayı fırsata çevirme kaygısı nedeniyle aşırı yükseldiğini belirtti.

Çin'in dünya imalat piyasasındaki etkisinin çok büyük olduğunu, kendi kapasitesini doldurmak için yurt dışından mamul ve hammadde aldığını ifade eden Şen, bu alımlar aşırıya kaçtığı zaman arz-talep dengesinin bozulduğunu ve fiyatlarda önemli değişiklikler yaşandığını kaydetti.

Fiyatların artmasında ekonomik kriz nedeniyle firmaların kapasite kullanımlarını önemli oranda düşürmelerinin ve mevcut stokları eritme yoluna gitmelerinin de etkili olduğunu dile getiren Şen, firmaların bu yılın başında stoklarını eritmesiyle, piyasada yeniden oluşan demir talebinin karşılanmasında sıkıntı yaşandığını söyledi.

Şen, bütün bu nedenlerden dolayı demirin tonunun Nisan ayı başında 1300 liraya kadar çıktığını anımsatarak, piyasanın bu fiyatları kabul etmediğini ifade etti.

-FİYATLAR 1100-1150 ARALIĞINDA-
İnşaat sektörü ile özel sektör ve devlet yatırımlarının beklemeye geçmesi ve demir firmalarının yeniden üretime başlamasıyla, demir fiyatlarının düşüşe geçtiğini anlatan Şen, Nisan ayının son haftasında 1040 liraya kadar gerileyen demirin tonunun bugünlerde 1100-1150 aralığında sabitlendiğini bildirdi.

Şen, yüzde 40-50 kapasiteyle çalışan firmaların, 2008 yılından sonra düşürdüğü kapasitelerini artırmakta güçlük çektiklerini de vurgulayarak, şöyle konuştu:
"İmalatçı ve tüccarda demirin tonunun 1100-1150 lira aralığında olması yönünde genel bir görüş hakim. Fiyatlar şimdilik bu seviyede devam edecek gibi gözüküyor. Fiyatların iniş ve çıkışlı olduğu bu dönemde, yatırım yerine günübirlik alımlar yapılıyor. Demir fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle inşaat sektörü, sezonu tam anlamıyla açamadı. Şimdilik beklemedeler."
AA


Geri Dön