19 / 04 / 2024

Deniz Karataş: Bankalar inşaat sektörünü desteklemeli!

Deniz Karataş: Bankalar inşaat sektörünü desteklemeli!

Bankaların inşaat ve konut piyasasını desteklemesi gerektiğini dile getiren Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş bunun yolunun da faiz indiriminden geçtiğini söyledi.



Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için bankaların kullandırdığı tüketici kredilerinde faizin yüzde 1’in altına inmesini beklediklerini söyleyen Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, inşaat sektörünün gözünün konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu kaydetti. Karataş,“Faiz indirimi reel sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu durumunda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleri, vatandaşlarımızın ev sahibi olmasının yolunu açmasıdır” dedi.


Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, inşaat sektörünün gözünün konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu belirterek, “Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce faizlerde indirim çağrısı yapıyoruz” dedi.


Deniz Karataş, bankaların inşaat ve konut piyasasını desteklemesi gerektiğini belirtti.Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesinin konut satışlarını vurduğunu savunan Karataş, “Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce indirim çağrısı yapıyoruz” ifadesini kullandı.


Deniz Karataş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kredili konut satışlarının son aylarda düştüğünü belirterek “Düşüş trendi yılın ilk üç ayında devam etti. İpotekli satışlar geçen yılın ilk üç ayında 115 bin 445’di. Bu yılın aynı döneminde bu rakam 95 bin 861’de kaldı. Yüzde 17’lik bir düşüş var. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını sürdürmesi konut satışlarını vuruyor” şeklinde konuştu.


İNDİRİM OLUMLU YANSIYACAK


Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için bankaların kullandırdığı tüketici kredilerinde faizin yüzde 1’in altına inmesini beklediklerini vurgulayan Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş,“Faiz indirimi reel sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu durumunda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleri, vatandaşlarımızın ev sahibi olmasının yolunu açmasıdır. İnşaat ve konut piyasasının desteklenmesinin, sektörün diğer paydaşları olan 250 alt sektöründe destekleneceği anlamına geleceğini ve bunun da istihdamda olumlu bir tablo ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce indirim çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön