24 / 04 / 2024

Deniz Karataş: Kentsel dönüşümde rant düşünülmemeli!

Deniz Karataş: Kentsel dönüşümde rant düşünülmemeli!

Kentsel dönüşüm konusunda asla rant düşünülmemesi gerektiğini ifade eden İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, kentsel dönüşüm derken ne anlatılmak istendiğini ve Antalya'da bu konuda atılan adımları anlattı.



İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, ülke olarak seçim atmosferine çok çabuk girildiğinden yakınarak, "Antalya'da kentsel dönüşüm başlamak zorunda, kentsel dönüşüme dair bir tane kazma vurulmuş değil. Henüz belediyelerden bu çalışmayı bakanlığa iletip de kazmanın vurulduğunu görmedik" diye konuştu.


İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş kentsel dönüşüm derken ne anlatılmak istendiğini ve Antalya'da bu konuda atılan adımları anlattı. 


Binaların dokusuna dikkat 


'Her nesne gibi şehir de yenilenmeli' diyen Başkan Deniz Karataş, her yapının bir ömrü olduğunu dile getirdi. Kentsel dönüşüm ile yeni bina inşası arasında ince bir çizgi olduğuna dikkat çeken Karataş, yenilenme yapılırken esas olanın binanın dokusunu korumak olduğunu vurguladı. Karataş, "Dönüşüm yapıyoruz derken koılınması gereken mahalleyi, kültürünü yok ederseniz, burada bir erozyon olur. Binaları yenileyelim derken kastettiğimiz konu, tarihi dokunun, kültürünün, hatta sokağın karakterinin korunarak yenilenmenin yapılmasıdır" dedi. 


"Dönüşümde rant düşünülmemeli" 


Kentsel dönüşüm konusunda asla rant düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Karataş, "Kentsel dönüşüm demek, küçük bir yapıyı yıkıp da yerine modern bir otel, rezidans yapmak değildir. Emsal arttırmak suretiyle 1000  metrekare olan inşaat alanının 50 bin metrekareye çıkartmak değildir" dedi. 

Karataş, dönüşüm noktasında dikkat edilmesi gereken konuları ise şöyle sıraladı: "Biz kentsel dönüşümü bir ev olarak düşünemeyiz, parsel olarak da düşünemeyiz daha da geniş bakmamız gerekiyor. Bir dahaki yenilenmenin süresini daha fazla uzatabilmek, yaptığımız masrafların ekonomik ömrünün uzaması, çocuklarımıza miras kalması açısından konuya bakmalı. Balbey Mahallesi'ndeki dokuyu yerine otel yapmadan koruyarak yineleyebiliyorsak kültürümüzü yaşatmış oluruz. Birilerinin rantı olarak ya da malzeme sektörüne iş çıkıyor diye bakamayız, hatta burada yenilemeyi eski müteahhitlerimizle büe yapamayız." 


"Bursa'daki olayla karşılaşmayalım" 


Bursa'da çok kötü bir kentsel dönüşüm yapıldığını savunan Başkan Deniz Karataş, aynı olay ile Antalya'da da karşılaşmak istemediklerini dile getirdi. Antalya'da kentsel dönüşümün biran önce başlamak zorunda olduğunu belirten Karataş, "Antalya'da kentsel dönüşüme dair bir tane kazma vurulmuş değil, kentsel dönüşüm başlamak zorunda. Henüz belediyelerden bu çalışmayı bakanlığa iletip de kazmanın vurulduğunu görmedik" dedi. 


Yatırımcı, seçim döneminde uzaklaşıyor 


Türkiye'nin seçim atmosferinden kendini kurtarması gerektiğini söyleyen Başkan Deniz Karataş, "Ülkenin seçim atmosferine kendini bu kadar fazla kaptırmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü seçim atmosferinde yatırımlar duruyor, ortadaki belirsizliklerden dolayı yatırımcılar parasını işin altına sokmuyor. Tüketici ne yapacağını büemiyor, herkes elini kolunu boşaltıp izlemeye başlıyor. Durarak, bekleyerek bir yerlere varamayız, maalesef seçim dönemleri durup izleme, konuşma dönemleri. Yatırımlarımızı hem tüketici hem üretici noktasında durdurmamak lazım, bu şehrin kat edecek daha çok yolu var" diye konuştu. 


Antalya Gündem


Geri Dön